Zašto su zdrave suhe smokve

Trenutno pregledavate Zašto su zdrave suhe smokve
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 kolovoza, 2023

Visok nutritivni sadržaj

Suhe smokve su izuzetno bogate hranjivim tvarima. One su izvor vitamina A, vitamina K, vitamina B6 i minerala poput kalija, kalcija, željeza i magnezija. Ove hranjive tvari igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, poboljšanju vida, reguliranju krvnog tlaka i jačanju imunološkog sustava.

Odličan izvor vlakana

Suhe smokve su iznimno bogate vlaknima koja su ključna za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. Vlakna pomažu u prevenciji zatvora, potiču redovitu probavu i održavaju zdravo crijevno okruženje. Osim toga, vlakna mogu pomoći u reguliranju razine kolesterola i šećera u krvi.

Antioksidativna svojstva

Suhe smokve su bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Antioksidansi su važni za održavanje zdravlja stanica i smanjenje rizika od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, određene vrste raka i neurodegenerativne poremećaje.

Pomoć u reguliranju tjelesne težine

Suhe smokve su niskokalorični i niskomasni izvor energije. One sadrže prirodne šećere koji daju osjećaj sitosti, što može pomoći u kontroliranju apetita i smanjenju prejedanja. Također, visok sadržaj vlakana u smokvama može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine.

Poboljšanje zdravlja srca

Suhe smokve su izvor kalija, minerala koji pomaže u održavanju zdravlja srca. Kalij je važan za održavanje ravnoteže elektrolita u tijelu i reguliranje krvnog tlaka. Također, smokve sadrže omega-3 masne kiseline koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Poboljšanje probave

Suhe smokve imaju blagi laksativni učinak koji može pomoći u prevenciji zatvora i poboljšanju probave. One potiču redovitu stolicu i pomažu u održavanju zdrave crijevne flore.

  Ocijeni članak!