Znaci da će porođaj uskoro

Trenutno pregledavate Znaci da će porođaj uskoro
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 prosinca, 2023

Prvi znaci porođaja

Prvi znaci porođaja mogu biti različiti za svaku ženu, ali neki od najčešćih simptoma koji ukazuju na to da će porođaj uskoro početi uključuju kontrakcije, pojačan vaginalni iscjedak, gubitak sluznog čepa i rupturu vodenjaka.

Kontrakcije

Kontrakcije su jedan od najjasnijih znakova da će porođaj uskoro početi. One se obično javljaju u redovnim intervalima i postaju sve jače i češće. Kontrakcije mogu biti popraćene i bolom u donjem dijelu leđa.

Vaginalni iscjedak

Pojačan vaginalni iscjedak može biti još jedan znak da se porođaj približava. Ovaj iscjedak može biti ružičast ili smeđkast, a ponekad može sadržavati i tragove krvi.

Gubitak sluznog čepa

Gubitak sluznog čepa je još jedan znak da će porođaj uskoro započeti. Sluzni čep je gusta sluzava masa koja se nalazi u cerviksu i štiti maternicu od infekcija. Kada se sluzni čep izgubi, to može ukazivati na to da se cerviks počinje otvarati u pripremi za porođaj.

Ruptura vodenjaka

Ruptura vodenjaka, ili pucanje amnionske kese, također je znak da će porođaj uskoro početi. To se obično događa kada se membrana koja okružuje bebu i amnionska tekućina razbije, što može rezultirati iznenadnim izlijevanjem tekućine iz vagine.

Kada se obratiti liječniku

Iako su ovi znakovi često pokazatelji da će porođaj uskoro početi, važno je obratiti se liječniku ili babici kako biste dobili potvrdu. Oni će moći procijeniti vaše simptome i pružiti vam odgovarajuće upute i podršku tokom procesa porođaja.

Zaključak

Znaci da će porođaj uskoro početi mogu varirati od žene do žene, ali kontrakcije, pojačan vaginalni iscjedak, gubitak sluznog čepa i ruptura vodenjaka su neki od najčešćih simptoma. Važno je pratiti ove znakove i obratiti se stručnjaku za potvrdu i daljnje upute.

  Ocijeni članak!