Znači menstruacije

Trenutno pregledavate Znači menstruacije
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 studenoga, 2023

Znakovi menstruacije

Menstruacija je prirodni proces u ženskom tijelu koji se javlja jednom mjesečno kod žena reproduktivne dobi. Ovaj proces obično traje od 3 do 7 dana, a karakteriziran je krvarenjem iz maternice. Uz krvarenje, postoje i drugi znakovi i simptomi koji mogu biti prisutni tijekom menstruacije.

Bolovi u donjem dijelu trbuha

Jedan od najčešćih simptoma menstruacije su bolovi u donjem dijelu trbuha, poznati kao menstrualni grčevi. Ovi grčevi mogu biti blagi do intenzivni i javljaju se kao rezultat kontrakcija maternice. Mogu biti popraćeni nelagodom i osjetljivošću u području donjeg dijela trbuha.

Promjene raspoloženja

Tijekom menstruacije, hormonske promjene u tijelu mogu utjecati na raspoloženje žene. Mnoge žene primjećuju promjene raspoloženja, kao što su osjećaj tuge, razdražljivost ili anksioznost. Ove promjene su normalne i obično prolazne.

Povećan apetit

Neki žene primjećuju povećan apetit tijekom menstruacije. To može biti rezultat hormonalnih promjena u tijelu. Osjećaj gladi može biti intenzivniji, a žene mogu imati veću želju za određenim vrstama hrane, posebno onima koje su bogate ugljikohidratima ili slatkim namirnicama.

Umor i iscrpljenost

Tijekom menstruacije, žene mogu osjetiti umor i iscrpljenost. To može biti povezano s promjenama hormona i gubitkom krvi tijekom krvarenja. Važno je da žene tijekom menstruacije daju svom tijelu dovoljno vremena za odmor i oporavak.

Promjene u vaginalnom iscjetku

Menstruacija može uzrokovati promjene u vaginalnom iscjetku. Tijekom menstruacije, iscjetak postaje obilan i može biti crvenkaste boje. Ovo je normalno i dio prirodnog procesa čišćenja maternice.

  Ocijeni članak!