Znaci tumora na mozgu

Trenutno pregledavate Znaci tumora na mozgu
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 veljače, 2024

Glavobolja

Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma tumora na mozgu. Obično se javlja kao intenzivna i uporna bol koja može biti prisutna cijeli dan. Glavobolja koja se pogoršava tijekom noći ili uznapreduje s vremenom može biti znak tumora na mozgu.

Problemi s vidom

Tumor na mozgu može utjecati na vidne centre u mozgu, što može rezultirati različitim problemima s vidom. Pacijenti mogu primijetiti zamagljen vid, gubitak perifernog vida ili dvostruki vid. Ovi simptomi mogu biti postupni ili iznenadni, ovisno o veličini i položaju tumora.

Problemi s ravnotežom i koordinacijom

Tumori na mozgu koji se nalaze u području mozga odgovornom za ravnotežu i koordinaciju mogu uzrokovati probleme u hodanju i održavanju ravnoteže. Pacijenti mogu imati nestabilnost pri hodanju, vrtoglavicu ili osjećaj da imaju gubitak koordinacije.

Promjene u raspoloženju i ponašanju

Tumori na mozgu mogu utjecati na emocionalno stanje i ponašanje pacijenta. Promjene raspoloženja, depresija, razdražljivost, anksioznost ili promjene ličnosti mogu biti znakovi tumora na mozgu. Ovi simptomi mogu biti rezultat izravnog utjecaja tumora na određena područja mozga ili posljedica pritiska tumora na okolna tkiva.

Neurološki simptomi

Tumori na mozgu mogu uzrokovati različite neurološke simptome, ovisno o području mozga koje zahvaćaju. To može uključivati ​​slabost ili utrnulost u određenim dijelovima tijela, epileptične napadaje, poteškoće u govoru ili gubitak osjeta. Ovi simptomi mogu biti rezultat oštećenja živaca koje izaziva tumor.

Problemi s pamćenjem i koncentracijom

Tumori na mozgu mogu utjecati na kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i koncentraciju. Pacijenti mogu imati poteškoće u pamćenju novih informacija, zaboravljati događaje ili imati poteškoće u održavanju fokusa i koncentracije.

Prisutnost tumora na slikovnim pregledima

Definitivna dijagnoza tumora na mozgu može se postaviti putem slikovnih pregleda kao što su magnetska rezonanca (MR) ili kompjutorizirana tomografija (CT). Slikovni pregledi mogu pokazati prisutnost tumora, njegovu veličinu, položaj i druge karakteristike koje su važne za daljnje liječenje.

  Ocijeni članak!