Za što su dobre chia sjemenke

Trenutno pregledavate Za što su dobre chia sjemenke
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 travnja, 2023

Poboljšavaju probavu

Chia sjemenke su bogate vlaknima koja su iznimno važna za zdravu probavu. Kada se konzumiraju, sjemenke apsorbiraju tekućinu i formiraju gel koji pomaže u regulaciji probavnog sustava. Ovo svojstvo chia sjemenki može pomoći u sprječavanju zatvora i održavanju redovite stolice.

Pružaju energiju

Chia sjemenke su izvor dugotrajne energije. One su bogate ugljikohidratima, proteinima i zdravim mastima koje tijelo polako razgrađuje, pružajući stabilan izvor energije tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Ovo je osobito korisno za sportaše ili ljude koji se bave intenzivnim fizičkim aktivnostima.

Jačaju kosti

Chia sjemenke su izuzetno bogate kalcijem, fosforom, magnezijem i proteinima, koji su svi ključni za zdravlje kostiju. Konzumiranje chia sjemenki može pomoći u održavanju jakih kostiju i prevenciji osteoporoze.

Pomažu u regulaciji šećera u krvi

Chia sjemenke sadrže vlakna koja mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi. Kada se konzumiraju, vlakna usporavaju apsorpciju šećera, što može pomoći u održavanju stabilne razine glukoze u krvi. Ovo svojstvo chia sjemenki može biti posebno korisno za osobe s dijabetesom ili one koje žele održavati stabilnu razinu energije tijekom dana.

Bogate su antioksidansima

Chia sjemenke sadrže velike količine antioksidansa koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala. Antioksidansi su važni za održavanje zdravlja stanica i smanjenje rizika od bolesti poput srčanih bolesti i raka.

Pomažu u mršavljenju

Zbog svoje sposobnosti apsorpcije tekućine i stvaranja gela, chia sjemenke mogu pomoći u stvaranju osjećaja sitosti i regulaciji apetita. Također, zbog svoje nutritivne gustoće, sjemenke pružaju hranjive tvari koje tijelo treba, čak i uz smanjen unos kalorija.

Poboljšavaju zdravlje srca

Chia sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su korisne za zdravlje srca. Redovita konzumacija chia sjemenki može pomoći u smanjenju razine kolesterola i upale u tijelu, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Pomažu u hidrataciji

Kada se chia sjemenke namoče u tekućinu, one apsorbiraju i do 10 puta svoje težine u tekućini. Ovo svojstvo čini sjemenke izvrsnim izvorom hidratacije, posebno za sportaše ili ljude koji se bave intenzivnom tjelesnom aktivnošću.

Pomažu u smanjenju upale

Chia sjemenke sadrže antioksidanse i omega-3 masne kiseline koje mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. Ovo svojstvo može biti korisno za ljude koji pate od upalnih bolesti poput artritisa.

Poboljšavaju funkciju mozga

Omega-3 masne kiseline u chia sjemenkama igraju važnu ulogu u zdravlju mozga. One su povezane s poboljšanom kognitivnom funkcijom, pamćenjem i koncentracijom.

  Ocijeni članak!