Kako se dijagnosticira ulkus?

Trenutno pregledavate Kako se dijagnosticira ulkus?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 prosinca, 2023

Endoskopija

Endoskopija je jedna od najčešćih metoda dijagnosticiranja ulkusa. Ovaj postupak uključuje umetanje fleksibilne cijevi, poznate kao endoskop, kroz usta ili nos pacijenta kako bi se pregledao želudac i dvanaesnik. Endoskop ima malu kameru na kraju koja omogućuje liječniku da pregleda unutarnje organe i otkrije prisutnost ulkusa.

Biopsija

Biopsija je još jedna dijagnostička metoda koja se koristi za potvrđivanje prisutnosti ulkusa. Tijekom endoskopije, liječnik može uzeti uzorak tkiva iz sumnjive lezije ili ulkusa. Tkivo se zatim šalje u laboratorij radi analize. Biopsija je važna jer omogućuje liječnicima da isključe druge bolesti koje imaju slične simptome kao ulkus.

Testovi na Helicobacter pylori

Helicobacter pylori je bakterija koja je često povezana s razvojem ulkusa. Da bi se potvrdila prisutnost ove bakterije, liječnici mogu naručiti testove kao što su ureaza test, serološki test ili test izdisaja. Ureaza test koristi uzorak tkiva ili tekućinu koja se uzima tijekom endoskopije, dok serološki test koristi uzorak krvi pacijenta. Test izdisaja uključuje ispuhivanje u posebnu vrećicu kako bi se analizirao ispušteni zrak.

Radiološke pretrage

Radiološke pretrage, poput rendgenskog snimanja trbuha ili kontrastne radiografije, mogu pomoći u dijagnosticiranju ulkusa. Ove metode koriste rendgenske zrake i kontrastne tvari kako bi se stvorila slika unutarnjih organa. Radiološke pretrage mogu otkriti prisutnost ulkusa i omogućiti liječnicima da procijene njegovu veličinu i lokaciju.

Krvni testovi

Krvni testovi se često koriste kao dio dijagnostičkog procesa za ulkus. Ti testovi mogu uključivati ​​testove na prisutnost Helicobacter pylori, testove na anemiju ili testove na prisutnost upale. Krvni testovi mogu pružiti korisne informacije o općem zdravlju pacijenta i pomoći u potvrđivanju dijagnoze ulkusa.

Stolica testovi

Stolica testovi se koriste za otkrivanje prisutnosti krvi u stolici pacijenta. Krvarenje iz ulkusa može biti vrlo blago i neprimjetno golim okom, ali stolica testovi mogu otkriti tragove krvi. Ovi testovi mogu biti korisni u potvrđivanju prisutnosti ulkusa i praćenju njegovog napretka tijekom liječenja.

  Ocijeni članak!