Koliko je zarazan konjunktivitis

Trenutno pregledavate Koliko je zarazan konjunktivitis
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 rujna, 2023

Konjunktivitis – opis bolesti

Konjunktivitis je upala konjunktive, tankog sloja tkiva koji prekriva prednji dio oka i unutarnju površinu kapaka. Ova upala može biti izazvana različitim uzrocima, uključujući bakterijske ili virusne infekcije, alergijske reakcije ili iritaciju. Konjunktivitis može uzrokovati simptome poput crvenila očiju, svrbeža, suzenja i osjećaja stranog tijela u oku.

Zaraznost konjunktivitisa

Zaraznost konjunktivitisa ovisi o uzroku bolesti. Bakterijski konjunktivitis može biti vrlo zarazan i lako se širi s osobe na osobu putem kontakta s izlučevinama iz oka zaražene osobe. Virusni konjunktivitis također može biti vrlo zarazan, osobito u početnoj fazi bolesti kada su simptomi najizraženiji. Alergijski konjunktivitis nije zarazan jer se javlja kao reakcija na alergene u okolini.

Mjere prevencije

Kako bi se smanjila mogućnost širenja konjunktivitisa, važno je pridržavati se određenih mjera prevencije. Osobe koje imaju konjunktivitis trebaju izbjegavati kontakt s drugim osobama, posebno izbjegavati dodirivanje očiju i dijeljenje predmeta poput ručnika, jastučnica ili kozmetičkih proizvoda. Redovito pranje ruku sapunom i vodom također je važno kako bi se smanjila mogućnost prijenosa infekcije. Također, izbjegavanje dodira s očima i izbjegavanje kontakta s osobama koje već imaju konjunktivitis može pomoći u sprječavanju širenja bolesti.

Zaključak

Konjunktivitis može biti zarazan, ovisno o uzroku bolesti. Važno je pridržavati se mjera prevencije kako bi se smanjila mogućnost širenja infekcije. U slučaju pojave simptoma konjunktivitisa, potrebno je potražiti savjet od stručnjaka kako bi se postavila točna dijagnoza i započelo odgovarajuće liječenje.

  Ocijeni članak!