Koji planet se vidi sa Zemlje

Trenutno pregledavate Koji planet se vidi sa Zemlje
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 prosinca, 2023

Kratki pregled planetarnog susjedstva

Naš planet Zemlja je jedan od devet planeta koje čine Sunčev sustav. Sunčev sustav se sastoji od Sunca i svih nebeskih tijela koja se okreću oko njega, uključujući planete, njihove mjesece, komete i asteroide. S obzirom na to da smo na Zemlji, najbolje vidljive planete su one koje su najbliže našem planetu.

Najlakše vidljivi planeti

Dva najlakše vidljiva planeta sa Zemlje su Venera i Mars. Venera je drugi planet od Sunca i često se pojavljuje kao najsjajnija točka na noćnom nebu, osim Mjeseca. Mars, četvrti planet od Sunca, također je lako vidljiv golim okom. Ovi planeti su često najsvjetliji zbog njihove blizine Zemlji i reflektirajućeg Sunčevog svjetla.

Ostali vidljivi planeti

Osim Venere i Marsa, još nekoliko planeta je vidljivo sa Zemlje, ali obično zahtijevaju binokular ili teleskop kako bi se jasnije vidjeli. Jupiter, peti planet od Sunca, je najveći planet u Sunčevom sustavu i može se lako identificirati po svojoj svijetloj i blistavoj pojavi. Saturn, šesti planet od Sunca, također je vidljiv teleskopom zbog svojih karakterističnih prstenova koji ga okružuju. Uran i Neptun, sedmi i osmi planet od Sunca, teško su vidljivi golim okom i zahtijevaju napredniju opremu za promatranje.

Tranziti i posebni događaji

Ponekad se na nebu događaju posebni događaji koji omogućuju vidljivost drugih planeta. Na primjer, tranzit Venera je rijedak događaj kada se Venera vidi kako prolazi ispred Sunca. Ovaj fenomen se događa rijetko i zahtijeva posebnu opremu za sigurno promatranje. Također se mogu dogoditi i drugi planetarni tranziti, ali su manje uobičajeni.

Ukratko, s Zemlje je najlakše vidjeti Veneru i Mars, dok su ostali planeti obično vidljivi samo uz pomoć teleskopa. Svaki planet ima svoje karakteristike i često pružaju fascinantne prizore kada se promatraju kroz teleskop. Promatranje planeta može biti uzbudljivo iskustvo za sve astronomske entuzijaste i znatiželjne promatrače neba.

  Ocijeni članak!