Kako ptice migriraju na velike udaljenosti?

Trenutno pregledavate Kako ptice migriraju na velike udaljenosti?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 rujna, 2024

Kako ptice navigiraju tijekom migracije?


Ptice koriste različite načine navigacije tijekom migracije. Neki se oslanjaju na Zemljin magnetski pol kako bi odredili smjer, koristeći posebne senzore u svojim očima. Drugi koriste orijentaciju prema suncu, zvijezdama ili oblicima terena. Neki čak koriste i memoriju za prepoznavanje ruta koje su prethodno prešli.

Kako ptice pronalaze put?

Ptice koriste različite reference za pronalaženje puta tijekom migracije. Jedna od njih je uporaba Zemljinih magnetskih polja. Ptice mogu osjetiti promjene u tim poljima i koristiti ih kao vodilju. Također koriste i vizualne reference poput oblika terena, rijeka i obala. Neki znanstvenici vjeruju da ptice mogu koristiti i mirisne tragove za navigaciju.

Koliko daleko ptice mogu migrirati?

Ptice mogu putovati izuzetno velike udaljenosti tijekom migracije. Neki kormorani migriraju preko 14 000 kilometara između Južne Amerike i Arktika. Kranovi mogu putovati preko 8 000 kilometara između Europe i Afrike. Ptice koje migriraju preko oceana, poput albatrosa, mogu preletjeti i do 20 000 kilometara.

Zašto ptice migriraju?

Ptice migriraju iz različitih razloga. Jedan od glavnih razloga je pretraživanje hrane. Tijekom zime, hrana može postati rijetka na određenim područjima, pa ptice odlaze u toplije regije u potrazi za hranom. Također, neke ptice migriraju radi razmnožavanja. Ptice koje se gnijezde u sjevernim područjima migriraju prema jugu tijekom zime kako bi pronašle pogodna gnijezdišta i izbjegle ekstremne vremenske uvjete.

Kako ptice održavaju energiju tijekom migracije?

Ptice moraju održavati visoku energetsku razinu tijekom migracije, posebno tijekom dugih letova preko oceana ili pustinje. One se pripremaju za migraciju tako da se prethodno prehrane i povećaju masnoću u tijelu. Tijekom leta, ptice koriste masnoću kao gorivo za održavanje energije. Također, ptice se često zaustavljaju na određenim mjestima tijekom migracije kako bi se odmorile i obnovile energiju.

  Ocijeni članak!