Što je dermatitis?

Trenutno pregledavate Što je dermatitis?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 srpnja, 2023

Simptomi dermatitisa

Dermatitis je upalna kožna bolest koja se može manifestirati na različite načine. Neki od najčešćih simptoma dermatitisa uključuju crvenilo, svrbež, suhoću i ljuskavost kože. Ovi simptomi mogu biti blagi ili teški, ovisno o vrsti dermatitisa i individualnim karakteristikama pacijenta.

Vrste dermatitisa

Postoji nekoliko vrsta dermatitisa, uključujući atopijski dermatitis, kontaktni dermatitis, seboroični dermatitis i neurodermatitis. Atopijski dermatitis je najčešći oblik i obično se javlja kod djece i osoba s obiteljskom predispozicijom za alergijske bolesti. Kontaktni dermatitis nastaje kao reakcija na izlaganje iritirajućim tvarima ili alergenima, dok seboroični dermatitis obično utječe na vlasište, ali može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Neurodermatitis je stanje koje uzrokuje jaku svrbežnu kožu, a obično je povezano s emocionalnim stresom.

Uzroci dermatitisa

Uzroci dermatitisa mogu biti različiti i ovise o vrsti dermatitisa. Atopijski dermatitis može biti posljedica genetske predispozicije i okolišnih čimbenika. Kontaktni dermatitis može se javiti kao reakcija na tvari poput sapuna, deterdženata, parfema, metala ili lateksa. Seboroični dermatitis povezan je s prekomjernom proizvodnjom sebuma i prisutnošću gljivice Malassezia na koži. Neurodermatitis se često javlja kao posljedica svrbeža ili iritacije kože.

Liječenje dermatitisa

Liječenje dermatitisa uključuje različite pristupe, ovisno o vrsti i težini bolesti. Općenito, cilj je smanjiti upalu i ublažiti simptome. To se može postići korištenjem topikalnih kortikosteroida, imunomodulatora, antihistaminika ili emolijensa. Važno je izbjegavati iritante i alergene koji mogu pogoršati simptome dermatitisa. U nekim slučajevima, fototerapija ili sistemski lijekovi mogu biti potrebni za kontrolu težih oblika dermatitisa.

Dermatitis je česta kožna bolest koja može značajno utjecati na kvalitetu života pacijenta. Rani dijagnoza i pravilno upravljanje ključni su za kontrolu simptoma i sprečavanje komplikacija.

  Ocijeni članak!