Može li žena ostati trudna tijekom menstruacije?

Trenutno pregledavate Može li žena ostati trudna tijekom menstruacije?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 kolovoza, 2023

Menstruacija i plodnost

Menstruacija je prirodni proces u tijelu žene koji se javlja svaki mjesec kako bi se pripremilo tijelo za eventualnu trudnoću. Tijekom menstruacije, maternica odbacuje neoplođeno jajašce i sluznicu koja je pripremljena za prihvaćanje oplođenog jajašca. No, može li žena ostati trudna tijekom menstruacije?

Vjerojatnost trudnoće tijekom menstruacije

Općenito, vjerojatnost trudnoće tijekom menstruacije je relativno niska, ali nije nemoguća. Razlog tome je što spermiji mogu preživjeti u ženskom tijelu i do pet dana. Ako žena ima kraći menstrualni ciklus i ovulacija se dogodi ranije, postoji mogućnost da spermiji prežive do ovulacije i oplode jajašce.

Nepravilan menstrualni ciklus

Ako žena ima nepravilan menstrualni ciklus, teško je predvidjeti kada će se dogoditi ovulacija i kada će biti najplodnija. U tom slučaju, trudnoća tijekom menstruacije je moguća, jer je ovulacija nepredvidljiva. Stoga je važno koristiti kontracepcijska sredstva ako ne želite ostati trudni.

Korištenje kontracepcije

Da biste spriječili neželjenu trudnoću, važno je koristiti kontracepcijska sredstva čak i tijekom menstruacije. Iako je rizik od trudnoće manji, nije potpuno isključen. Korištenje kondoma ili drugih oblika kontracepcije može vam pružiti dodatnu sigurnost.

Zaključak

Unatoč nižoj vjerojatnosti, žena može ostati trudna tijekom menstruacije. Spermiji mogu preživjeti u tijelu do pet dana, pa postoji mogućnost da dođe do ovulacije i oplodnje jajašca. Korištenje kontracepcijskih sredstava je važno kako bi se spriječila neželjena trudnoća, čak i tijekom menstruacije.

  Ocijeni članak!