Može li se GERB izliječiti

Trenutno pregledavate Može li se GERB izliječiti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 kolovoza, 2023

Što je GERB?

GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) je stanje koje se javlja kada se želučana kiselina vraća iz želuca u jednjak, izazivajući neugodne simptome kao što su žgaravica, regurgitacija i bol u prsima. Ovo stanje može biti kronično i utjecati na kvalitetu života pacijenta.

Liječenje GERB-a

Postoji nekoliko načina liječenja GERB-a, ovisno o ozbiljnosti simptoma i dijagnozi. U većini slučajeva, promjene u načinu života i prehrambenim navikama mogu biti dovoljne za kontrolu simptoma. To uključuje izbjegavanje određene hrane, poput masne, začinjene i kisele hrane, kao i izbjegavanje alkohola i pušenja.

Medicinski tretmani

Ako promjene u načinu života nisu dovoljne, liječnik može propisati lijekove koji smanjuju kiselost želučane kiseline. To uključuje antacide, blokatore H2 receptora i inhibitore protonske pumpe. Ovi lijekovi pomažu smanjiti simptome GERB-a i omogućuju zacjeljivanje jednjaka.

Hirurške opcije

U rijetkim slučajevima, kada lijekovi i promjene u načinu života ne pomažu, može se razmotriti hirurško liječenje GERB-a. To uključuje operaciju koja jača donji dio jednjaka i sprječava vraćanje želučane kiseline.

Prevencija

Prevencija GERB-a uključuje održavanje zdrave tjelesne težine, izbjegavanje prejedanja i nošenje labave odjeće koja ne vrši pritisak na trbuh. Također je važno izbjegavati ležanje odmah nakon obroka i spavati s podignutom glavom kako bi se smanjila mogućnost refluksa.

Zaključak

GERB je stanje koje se može kontrolirati promjenama u načinu života, prehrambenim navikama i medicinskim tretmanima. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se postavila dijagnoza i odabrala najbolja terapija za svakog pacijenta.

  Ocijeni članak!