Što je wasabi

Trenutno pregledavate Što je wasabi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 rujna, 2024

Povijest

Wasabi je začin koji potječe iz Japana. Koristi se već stoljećima u japanskoj kuhinji i smatra se jednim od najvažnijih začina u njihovoj tradicionalnoj kuhinji. Wasabi je dobiven iz korijena biljke Wasabia japonica, koja se uzgaja na posebnim plantažama u Japanu. Biljka preferira hladnu, planinsku klimu i vlažno okruženje.

Okus i tekstura

Wasabi ima jedinstven okus i teksturu. Ima ljut okus sličan hrenom, ali je blaži i puniji okusom. Tekstura mu je kremasta i glatka, a boja varira od svijetlozelene do tamnozelene. Wasabi se najčešće koristi kao umak ili dodatak jelima kao što su sushi, sashimi i tempura.

Zdravstvene koristi

Wasabi ima brojne zdravstvene koristi. Sadrži prirodne antibakterijske spojeve koji mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Također je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu. Wasabi također može pomoći u poboljšanju probave i apsorpciji hranjivih tvari.

Upotreba u kuhinji

Wasabi se najčešće koristi kao umak uz japanska jela. Može se koristiti kao dodatak sushi rolicama, sashimiju, tempuri ili drugim jelima. Također se može koristiti kao začin u marinadama ili umacima za salate. Važno je napomenuti da je svježi wasabi najbolji i najintenzivniji u okusu, dok su većina komercijalnih wasabi umaka zapravo mješavine hrena, senfa i zelenila koje imitiraju okus wasabija.

Zanimljivosti

Wasabi je vrlo cijenjen začin i često se koristi u japanskim restoranima diljem svijeta. Japanci smatraju da je wasabi simbol luksuza i dobrog ukusa. Također se vjeruje da wasabi ima antimikrobna svojstva i može pomoći u sprečavanju trovanja hranom. Wasabi je također poznat po svojoj sposobnosti da očisti sinuse i olakša disanje, zbog čega se često koristi kod prehlade i alergija.

  Ocijeni članak!