Tko je alkoholičar

Trenutno pregledavate Tko je alkoholičar
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 kolovoza, 2023

Alkoholizam kao bolest

Alkoholizam je kronična bolest koja se karakterizira prekomjernom i nekontroliranom konzumacijom alkohola. Ova bolest ima ozbiljne zdravstvene, socijalne i psihološke posljedice na pojedinca i njegovo okruženje. Alkoholičari često gube kontrolu nad svojim pijenjem i postaju ovisni o alkoholu.

Simptomi alkoholizma

Simptomi alkoholizma mogu varirati od osobe do osobe, ali neki uobičajeni znakovi uključuju povećanu toleranciju na alkohol, povlačenje iz društva, promjene raspoloženja, gubitak interesa za aktivnosti koje su nekada bile važne te fizičke simptome kao što su drhtanje ruku i problemi sa spavanjem.

Utjecaj alkoholizma na zdravlje

Alkoholizam može imati ozbiljne posljedice na zdravlje. Dugotrajna konzumacija alkohola može dovesti do oštećenja jetre, srca, mozga, gušterače i drugih vitalnih organa. Osim toga, alkoholizam povećava rizik od razvoja brojnih bolesti kao što su ciroza jetre, rak, depresija i poremećaji spavanja.

Liječenje alkoholizma

Postoji niz metoda i terapija koje se koriste za liječenje alkoholizma. To uključuje medicinsku detoksikaciju, psihoterapiju, podršku obitelji i prijatelja te sudjelovanje u programima anonimnih alkoholičara. Ključno je prepoznati problem i potražiti stručnu pomoć kako bi se alkoholičar mogao oporaviti i vratiti normalan život.

Prevencija alkoholizma

Prevencija alkoholizma uključuje edukaciju o štetnim učincima alkohola, promicanje umjerenosti u konzumaciji alkohola, podršku i podržavanje zdravih načina života. Također je važno osigurati pristup liječenju i podršci za osobe koje već imaju problema s alkoholom kako bi se spriječio daljnji razvoj ovisnosti.

  Ocijeni članak!