Što je gluten

Trenutno pregledavate Što je gluten
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 svibnja, 2023

1. Gluten: Definicija i svojstva

Gluten je skup proteina koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Sastoji se od dvije glavne komponente – glutenina i gliadina. Gluten je odgovoran za elastičnost tijesta i omogućuje da kruh i pekarski proizvodi dobiju svoju karakterističnu teksturu.

2. Gluten i celijakija

Celijakija je autoimuna bolest uzrokovana netolerancijom na gluten. Kod osoba s celijakijom, konzumacija glutena izaziva upalu i oštećenje sluznice tankog crijeva. To može rezultirati raznim simptomima poput probavnih smetnji, gubitka težine, umora i kožnih problema. Jedini način liječenja celijakije je stroga prehrana bez glutena.

3. Gluten i osjetljivost na gluten

Osjetljivost na gluten je stanje u kojem osoba ima simptome slične celijakiji, ali nema oštećenje sluznice tankog crijeva. Osobe s osjetljivošću na gluten mogu doživljavati probavne smetnje, umor, glavobolje i druge simptome nakon konzumacije glutena. Prehrana bez glutena može pomoći u smanjenju simptoma.

4. Hrana koja sadrži gluten

Gluten se nalazi u mnogim namirnicama koje sadrže pšenicu, ječam i raž. To uključuje kruh, tjesteninu, peciva, pivo, žitarice i mnoge druge proizvode. Važno je provjeriti deklaracije proizvoda kako bi se izbjegla konzumacija glutena za osobe koje su intolerantne ili osjetljive na gluten.

5. Alternativa bez glutena

Za osobe koje su intolerantne ili osjetljive na gluten, postoje mnoge alternative bez glutena dostupne na tržištu. To uključuje namirnice poput riže, kukuruza, kvinoje, heljde i proizvode napravljene od njih. Također postoje i posebni bezglutenski proizvodi koji su namijenjeni zamjeni tradicionalnih proizvoda koji sadrže gluten.

6. Zaključak

Gluten je skup proteina koji se nalazi u žitaricama i može izazvati zdravstvene probleme kod osoba s celijakijom ili osjetljivošću na gluten. Važno je biti svjestan prisutnosti glutena u hrani i pronaći alternative bez glutena za održavanje zdrave prehrane.

  Ocijeni članak!