Čemu je služio Stonehenge

Trenutno pregledavate Čemu je služio Stonehenge
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 svibnja, 2024

Povijest i lokacija

Stonehenge je prastari kameni krug smješten u engleskom grofoviji Wiltshire. Sastoji se od velikih kamenih blokova postavljenih u obliku koncentričnih krugova. Izgrađen je tijekom razdoblja od 3000. do 2000. godine prije Krista, a njegova izgradnja je trajala stoljećima. Ova impresivna struktura je postala simbol britanske povijesti i kulture.

Nepoznanica oko svrhe

Mnogi su se pitali čemu je služio Stonehenge, no istinski odgovor na ovo pitanje i dalje ostaje misterij. Postoji nekoliko teorija koje pokušavaju objasniti svrhu ovog prastarog spomenika.

Astrološka svrha

Jedna od teorija je da je Stonehenge služio kao astronomski kalendar. Pretpostavlja se da su kameni blokovi bili postavljeni na način koji je omogućavao praćenje kretanja Sunca, Mjeseca i drugih nebeskih tijela. Ova teorija sugerira da je Stonehenge bio važan za određivanje vremena i obilježavanje posebnih događaja poput solsticija i ekvinocija.

Religijska i duhovna svrha

Druga teorija je da je Stonehenge bio mjesto religijskih obreda i duhovnog značaja. Mnogi vjeruju da je ovaj spomenik bio centar kulta ili hrama u kojem su se održavali rituali i ceremonije. Prisutnost ljudskih kostiju i artefakata pronađenih u blizini Stonehengea podržava ovu teoriju.

Drugi mogući razlozi

Postoje i druge teorije koje sugeriraju da je Stonehenge možda služio kao mjesto okupljanja zajednice, vojna utvrda ili čak grobnica za važne osobe. Međutim, zbog nedostatka pisanih zapisa iz tog vremena, točna svrha Stonehengea ostaje nepoznata.

Zaključak

Unatoč mnogim istraživanjima i teorijama, pravi odgovor na pitanje čemu je služio Stonehenge još uvijek nije pronađen. Stonehenge ostaje jedno od najvećih arheoloških misterija i simbola drevnih civilizacija. Njegova veličanstvenost i tajanstvenost i danas intrigiraju brojne posjetitelje i znanstvenike diljem svijeta.

  Ocijeni članak!