Čime se jelen hrani

Trenutno pregledavate Čime se jelen hrani
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 listopada, 2023

Ishrana jelenova

Jelenovi su pretežno biljojedi i hrane se različitim vrstama biljaka. Njihova ishrana se može podijeliti na tri glavne kategorije: pašnjaci, grmlje i mlade izdanke drveća.

Pašnjaci

Pašnjaci su jedan od glavnih izvora hrane za jelene. Oni se hrane raznim travama, lišćem i drugim biljnim materijalom koji se nalazi na pašnjacima. Jeleni često pasu u jutarnjim i večernjim satima kada je temperatura niža, a trava sočnija i bogatija hranjivim tvarima.

Grmlje

Jeleni također jedu različite vrste grmlja. Oni se hrane lišćem, koricom i grančicama koje se nalaze na grmlju. Ovo je posebno važno za jelenove tijekom zime kada je dostupnost pašnjaka ograničena.

Mladi izdanci drveća

Mladi izdanci drveća također čine dio jelenske ishrane. Jeleni jedu lišće, grančice i pupoljke koji se nalaze na mladim izdancima drveća. Ovo je posebno važno tijekom proljeća i ljeta kada je dostupnost pašnjaka veća.

Zaključak

Jeleni su pretežno biljojedi i hrane se raznim vrstama biljaka. Njihova ishrana se sastoji od pašnjaka, grmlja i mladih izdanaka drveća. Ova raznolikost hrane osigurava da jeleni dobivaju sve potrebne hranjive tvari za održavanje zdravlja i vitalnosti.

  Ocijeni članak!