Što orlovi jedu?

Trenutno pregledavate Što orlovi jedu?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 kolovoza, 2023

Općenito o ishrani orlova

Orlovi su ptice grabljivice koje pripadaju porodici Accipitridae. Njihova ishrana je veoma raznolika i ovisi o vrsti orla, njegovom staništu i dostupnosti hrane.

Glavna hrana orlova

Najčešće, orlovi se hrane manjim sisavcima poput zečeva, vjeverica i miševa. Također, oni love i ptice, ribe i gmazove. Veliki orlovi, kao što je orao kraljevski, mogu se hrani i manjim životinjama kao što su koze i srne.

Prehrambene navike različitih vrsta orlova

Postoji nekoliko vrsta orlova koje imaju specifične prehrambene navike. Na primjer, orao orlović se hrani uglavnom ribama, dok se orao krstaš hrani uglavnom gmazovima. Orlovi koji žive u blizini obale često se hrane morskim pticama i ribama.

Metode lova orlova

Orlovi koriste različite metode za lov na hranu. Najčešće se koriste svojim oštrim kandžama i jakim kljunom. Oni također koriste visinu i brzinu leta kako bi uhvatili plijen iz zraka. Neki orlovi koriste i taktiku iznenađenja, napadajući plijen iznenada i brzo.

Utjecaj okoliša na ishranu orlova

Orlovi su prilagodljivi grabljivci koji mogu pronaći hranu u različitim okruženjima. Međutim, promjene u okolišu, kao što su gubitak staništa i smanjenje broja plijena, mogu negativno utjecati na njihovu ishranu. Stoga je važno očuvati prirodna staništa orlova kako bi im osigurali dovoljno hrane za opstanak.

Zaključak

Orlovi su impresivne ptice grabljivice koje se hrane raznovrsnom hranom. Njihova ishrana ovisi o vrsti orla, njegovom staništu i dostupnosti hrane. Razumijevanje njihovih prehrambenih navika pomaže nam u očuvanju njihovih populacija i očuvanju prirodnih staništa.

  Ocijeni članak!