Gdje je Isus uskrsnuo?

Trenutno pregledavate Gdje je Isus uskrsnuo?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 siječnja, 2024

Jeruzalem

Prema Novom zavjetu, Isus je uskrsnuo u Jeruzalemu, glavnom gradu Izraela. Ova informacija potiče iz Evanđelja koja opisuju događaje nakon Isusove smrti i ukazivanja. Prema tim izvorima, Isus se pojavio svojim učenicima u Jeruzalemu nakon što je bio raspet na križu.

Uskrsnuće u grobu

Druga teorija sugerira da je Isus uskrsnuo na mjestu svog pokopa. Prema Evanđeljima, Isus je bio pokopan u grob koji je bio izrezbaren u stijeni i zatvoren velikim kamenom. Prema ovom viđenju, Isus je uskrsnuo iz groba, ostavljajući iza sebe prazan grob i otvoren kamen.

Uskrsnuće izvan Jeruzalema

Postoje i teorije koje tvrde da je Isus uskrsnuo izvan Jeruzalema. Neki smatraju da se uskrsnuće dogodilo na mjestu koje nije povezano s Jeruzalemom, poput Galileje. Ova teorija se temelji na tekstu iz Evanđelja koji opisuje Isusove susrete s učenicima i drugim osobama izvan Jeruzalema.

Mistično uskrsnuće

Postoji i mistična interpretacija uskrsnuća koja tvrdi da je Isus uskrsnuo na duhovnoj razini, a ne na fizičkoj. Prema ovoj teoriji, uskrsnuće je simboličan čin koji predstavlja pobjedu nad smrću i vječni život. Ova interpretacija naglašava duhovnu dimenziju uskrsnuća i njegovu važnost u kršćanskom vjerovanju.

Bez obzira na to gdje je Isus točno uskrsnuo, uskrsnuće je ključni događaj kršćanske vjere. Ono predstavlja temeljnu vjeru u Isusovu pobjedu nad smrću i njegovo obećanje vječnog života. Uskrsnuće je centralni dio kršćanske teologije i slavi se kao najvažniji blagdan u kršćanskom kalendaru.

  Ocijeni članak!