Gdje se nalazi žuč?

Trenutno pregledavate Gdje se nalazi žuč?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 siječnja, 2024

Što je žuč?

Žuč je žuto-zelena tekućina koju proizvodi jetra i skladišti se u žučnom mjehuru. Ona igra ključnu ulogu u probavi hrane i razgradnji masti.

Lokacija žuči u tijelu

Žuč se proizvodi u jetri, koja je najveća žlijezda u tijelu. Nakon proizvodnje, žuč se izlučuje u žučne kanale koji se nalaze unutar jetre. Ti kanali se spajaju i tvore zajednički žučni kanal koji prenosi žuč do žučnog mjehura.

Žučni mjehur

Žučni mjehur je mali organ smješten ispod jetre. Njegova glavna funkcija je skladištenje žuči. Kada hrana ulazi u tanko crijevo, žuč se oslobađa iz žučnog mjehura i ulazi u crijeva putem žučnih kanala.

Uloga žuči u probavi

Žuč ima važnu ulogu u probavi hrane, posebno masti. Kada hrana koja sadrži masti stigne u tanko crijevo, žuč se oslobađa i pomaže u razgradnji masti na manje molekule koje tijelo može apsorbirati.

Problemi s žuči

Problemi s žuči mogu se javiti kada se formiraju kamenčići u žučnom mjehuru ili kada su žučni kanali blokirani. To može uzrokovati bolove u trbuhu, žuticu i druge simptome.

Zaključak

Žuč je važna tekućina koju proizvodi jetra i koja pomaže u probavi masti. Nalazi se u jetri, žučnim kanalima i žučnom mjehuru. Problemi s žuči mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme.

  Ocijeni članak!