Gdje se radi urinokultura?

Trenutno pregledavate Gdje se radi urinokultura?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 kolovoza, 2023

Urinokultura – definicija

Urinokultura je laboratorijska dijagnostička metoda koja se koristi za identifikaciju mikroorganizama prisutnih u urinu. Ova analiza se obično provodi kada postoji sumnja na infekciju urinarnog trakta.

Gdje se radi urinokultura?

Urinokultura se može obaviti u specijaliziranim medicinskim laboratorijima ili klinikama koje imaju opremu i stručno osoblje za provođenje ove analize. Ovi laboratoriji obično imaju posebne prostorije i opremu za prikupljanje i obradu uzoraka urina.

Kako se pripremiti za urinokulturu?

Prije nego što se urinokultura obavi, važno je pravilno pripremiti se za ovaj postupak. To uključuje temeljito pranje genitalnog područja prije mokrenja, korištenje sterilnog spremnika za prikupljanje urina i prikupljanje jutarnjeg urina koji je najkoncentriraniji i daje najbolje rezultate.

Kako se izvodi urinokultura?

Urinokultura se izvodi tako da se uzorak urina stavi na specifične hranjive podloge koje potiču rast mikroorganizama. Nakon inkubacije, laboratorijsko osoblje pregledava uzorak pod mikroskopom i identificira prisutne mikroorganizme. Također se može provesti test osjetljivosti na antibiotike kako bi se odredila najučinkovitija terapija.

Koliko dugo traje rezultat urinokulture?

Rezultati urinokulture obično su dostupni unutar 24 do 48 sati od trenutka prikupljanja uzorka. Međutim, vrijeme čekanja može varirati ovisno o laboratoriju i opterećenju posla.

Zaključak

Urinokultura je važna dijagnostička metoda za identifikaciju bakterijskih infekcija urinarnog trakta. Da bi se osigurala točnost rezultata, važno je pripremiti se pravilno za ovaj postupak i uzeti uzorak na odgovarajući način. Rezultati urinokulture pomažu liječnicima u odabiru najučinkovitijeg liječenja za pacijente sa sumnjom na infekciju urinarnog trakta.

  Ocijeni članak!