Ima li kukuruz glutena?

Trenutno pregledavate Ima li kukuruz glutena?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 ožujka, 2024

Gluten – što je to?

Gluten je skup proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Ova proteinska tvar izaziva reakciju kod osoba koje boluju od celijakije, autoimune bolesti koja utječe na probavni sustav. Međutim, kukuruz ne sadrži gluten u istoj mjeri kao ove žitarice.

Bezglutenska svojstva kukuruza

Kukuruz je prirodno bezglutenska žitarica. Bezglutenska dijeta je esencijalna za osobe s celijakijom ili osjetljivostima na gluten. Kukuruz se često koristi kao zamjena za pšenicu, ječam i raž, jer ne izaziva reakciju kod osoba koje su osjetljive na gluten.

Kako prepoznati kukuruz koji sadrži gluten?

U rijetkim slučajevima, kukuruz može biti kontaminiran glutenom. To se događa kada kukuruz dolazi u kontakt s drugim žitaricama koje sadrže gluten, kao što su pšenica, ječam ili raž. Međutim, većina komercijalno dostupnog kukuruza je bezglutenska i sigurna opcija za osobe koje izbjegavaju gluten.

Kukuruz i prehrambena industrija

Kukuruz je jedna od najčešće korištenih žitarica u prehrambenoj industriji. Koristi se za proizvodnju raznih prehrambenih proizvoda kao što su brašno, škrob, ulje, sirup i mnoge druge namirnice. Bezglutenska svojstva kukuruza čine ga popularnim sastojkom u bezglutenskim proizvodima.

Zaključak

Kukuruz je prirodno bezglutenska žitarica koja se često koristi kao zamjena za žitarice koje sadrže gluten. Osobe s celijakijom ili osjetljivostima na gluten mogu uživati u kukuruzu bez straha od reakcija. Međutim, važno je provjeriti da je kukuruz koji se konzumira bezglutenski i da nije došao u kontakt s drugim žitaricama koje sadrže gluten.

  Ocijeni članak!