Ima li u mlijeku glutena?

Trenutno pregledavate Ima li u mlijeku glutena?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 lipnja, 2024

Gluten – što je to?

Gluten je skup proteina koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. On je odgovoran za elastičnost tijesta prilikom pečenja i često se koristi u prehrambenoj industriji kao aditiv. Međutim, gluten je problematičan za ljude koji boluju od celijakije ili imaju glutenosenzitivnost.

Mlijeko – izvor proteina

Mlijeko je tekućina koju sisavci proizvode kako bi hranili svoje mlade. Ono je bogato hranjivim tvarima poput proteina, kalcija i vitamina D. Međutim, mlijeko ne sadrži gluten jer gluten se nalazi isključivo u žitaricama.

Bezglutenske alternative

Za ljude koji izbjegavaju gluten, postoje mnoge bezglutenske alternative mlijeka. To uključuje mlijeko dobiveno od biljaka poput soje, badema, riže ili kokosa. Ova mlijeka su obično obogaćena kalcijem i drugim hranjivim tvarima kako bi zamijenila nutrijente koji se nalaze u kravljem mlijeku.

Križna kontaminacija

Iako mlijeko samo po sebi ne sadrži gluten, važno je biti svjestan mogućnosti križne kontaminacije. To znači da mlijeko može biti kontaminirano tragovima glutena tijekom proizvodnje ili prerade. Stoga, osobe koje imaju celijakiju ili glutenosenzitivnost trebaju biti oprezne prilikom odabira mlijeka i provjeriti je li proizvod označen kao bezglutenski.

Zaključak

Mlijeko samo po sebi ne sadrži gluten. Međutim, važno je biti svjestan mogućnosti križne kontaminacije i odabrati bezglutenske alternative ako je to potrebno. Osobe koje imaju celijakiju ili glutenosenzitivnost trebaju provjeriti deklaracije proizvoda i posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom kako bi osigurali sigurnost i dobrobit svog zdravlja.

  Ocijeni članak!