Znaci leukemije kod odraslih

Trenutno pregledavate Znaci leukemije kod odraslih
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 svibnja, 2024

Simptomi leukemije kod odraslih

Leukemija je maligna bolest koja se razvija u koštanoj srži, gdje nastaju krvne stanice. Kod odraslih, simptomi leukemije mogu varirati ovisno o vrsti i stadiju bolesti. Neki od uobičajenih simptoma uključuju:

– Umor i iscrpljenost koji ne prolaze ni nakon odmora
– Gubitak apetita i neobjašnjiv gubitak težine
– Česte infekcije i povećana osjetljivost na infekcije
– Povećano krvarenje i modrice koje se teško zaustavljaju
– Bolovi u kostima i zglobovima

Dijagnoza leukemije kod odraslih

Da bi se postavila dijagnoza leukemije kod odraslih, obično je potrebno provesti niz dijagnostičkih testova. To može uključivati krvne pretrage, koštana sržna biopsija, citogenetske analize i druge specifične testove. Ovi testovi pomažu u određivanju vrste leukemije i njenog stadija, što je ključno za odabir odgovarajućeg tretmana.

Liječenje leukemije kod odraslih

Liječenje leukemije kod odraslih obično uključuje kombinaciju kemoterapije, radioterapije i/ili transplantacije koštane srži. Specifični tretman ovisi o vrsti leukemije, stadiju bolesti i općem zdravstvenom stanju pacijenta. Važno je da se liječenje započne što je prije moguće kako bi se postigao najbolji mogući ishod.

Prognoza leukemije kod odraslih

Prognoza za odrasle osobe s leukemijom može varirati ovisno o mnogim faktorima, uključujući vrstu leukemije, stadij bolesti, opće zdravstveno stanje pacijenta i odgovor na terapiju. Napredak u medicini omogućio je sve veći broj pacijenata da postignu dugotrajnu remisiju ili čak izlječenje. Redoviti pregledi i praćenje nakon završetka terapije važni su za otkrivanje mogućih recidiva ili drugih komplikacija.

  Ocijeni članak!