Jesu li tratinčice jestive?

Trenutno pregledavate Jesu li tratinčice jestive?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 prosinca, 2023

Botanički opis tratinčica

Tratinčice su višegodišnje biljke iz porodice glavočika. Imaju karakteristične bijele latica i žuti središnji dio. Listovi su perasti i rastu u rozetama. Ova biljka može doseći visinu od 10 do 30 centimetara. Tratinčice su rasprostranjene širom svijeta i često se nalaze na travnjacima i livadama.

Tradicionalna upotreba tratinčica

Tratinčice su bile korištene u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih zdravstvenih problema. Njihovi listovi i cvjetovi koriste se za izradu čajeva, tinktura i masti. Tratinčice se često koriste za ublažavanje upala, bolova i probavnih smetnji. Osim toga, smatra se da imaju antibakterijska i antivirusna svojstva.

Jesu li tratinčice jestive?

Da, tratinčice su jestive i ljudi ih mogu konzumirati. Međutim, važno je napomenuti da se obično koriste cvjetovi i listovi, dok se korijen ne konzumira zbog svoje gorčine. Tratinčice se mogu dodavati salatama, umacima, juhama ili se koristiti kao ukras na jelima. Prije konzumacije, preporučuje se temeljito oprati cvjetove i listove kako bi se uklonile nečistoće i pesticidi.

Zdravstvene koristi tratinčica

Pored svoje jestivosti, tratinčice imaju i neke zdravstvene koristi. Bogate su antioksidansima i vitaminom C, koji pomažu u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv slobodnih radikala. Također, tratinčice imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u smirivanju kožnih iritacija. Neki istraživači tvrde da tratinčice mogu imati i blagotvorno djelovanje na probavni sustav i smanjiti simptome stresa.

Upozorenje

Iako su tratinčice jestive, uvijek je važno biti siguran u njihovu identifikaciju prije konzumacije. Postoji nekoliko vrsta biljaka koje izgledaju slično tratinčicama, ali nisu jestive i mogu biti otrovne. Ako niste sigurni, najbolje je konzultirati stručnjaka ili se osloniti na pouzdane izvore informacija.

  Ocijeni članak!