Smije li se seksati u trudnoći

Trenutno pregledavate Smije li se seksati u trudnoći
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 srpnja, 2023

Utjecaj seksa na trudnoću

Seksualni odnos tijekom trudnoće često izaziva različite mišljenja i nedoumice. Mnogi parovi se pitaju je li seksanje sigurno za bebu i majku. Srećom, većina stručnjaka se slaže da je seks tijekom trudnoće potpuno normalan i siguran, ukoliko nema medicinskih komplikacija.

Koristi seksa tijekom trudnoće

Seksualni odnosi u trudnoći mogu imati pozitivne učinke na oba partnera. Fizička bliskost može ojačati emocionalnu povezanost između partnera, što je posebno važno u ovom razdoblju kada se tijelo žene mijenja. Seks može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju raspoloženja i povećanju samopouzdanja.

Kada izbjegavati seks tijekom trudnoće

Iako je seks općenito siguran tijekom trudnoće, postoje neki slučajevi kada se preporučuje izbjegavanje seksualnih odnosa. To uključuje situacije kada postoji rizik od pobačaja, prijetnja prijevremenog poroda, krvarenje ili infekcija. Također, ako žena ima nisku posteljicu, cervikalnu insuficijenciju ili je prethodno imala spontani pobačaj, važno je konzultirati se s liječnikom prije nastavka seksualne aktivnosti.

Posebne preporuke i položaji

Tijekom trudnoće, žene mogu osjetiti nelagodu i bol u određenim položajima. Preporučuje se izbjegavanje dubokih penetracija i odabir položaja koji su udobniji i manje naporni. Mnogi parovi pronalaze da su položaji u kojima je žena na vrhu ili leži na boku najudobniji i najmanje stresni.

Važnost komunikacije

Uz sve navedeno, važno je naglasiti da je otvorena i iskrena komunikacija između partnera ključna. Svaki par treba razgovarati o svojim potrebama, strahovima i ograničenjima kako bi zajedno pronašli najprikladniji način održavanja seksualnog života tijekom trudnoće. Partneri trebaju biti pažljivi jedno prema drugome i poštovati granice koje su postavljene.

Zaključak

Ukratko, seksanje u trudnoći je sigurno i normalno ukoliko nema medicinskih komplikacija. Seksualna aktivnost može imati pozitivne učinke na emocionalno i fizičko blagostanje oba partnera. Uvijek je važno konzultirati se s liječnikom u slučaju bilo kakvih nedoumica ili pitanja vezanih uz seksualnost tijekom trudnoće.

  Ocijeni članak!