Jesu li vodene kozice i ospice isto?

Trenutno pregledavate Jesu li vodene kozice i ospice isto?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 kolovoza, 2023

Vodene kozice

Vodene kozice, poznate i kao varicele, su zarazna dječja bolest koju uzrokuje virus Varicella-zoster. Ova bolest karakterizira osip koji se javlja u obliku crvenih mjehurića koji svrbe. Vodene kozice se najčešće javljaju kod djece, ali mogu se pojaviti i kod odraslih osoba koje nisu preboljele bolest u djetinjstvu. Simptomi vodenih kozica uključuju groznicu, glavobolju, umor i gubitak apetita.

Ospice

Ospice, poznate i kao morbili, su također zarazna bolest koju uzrokuje virus morbila. Ova bolest se također karakterizira osipom koji se širi po cijelom tijelu, ali se razlikuje od osipa kod vodenih kozica. Ospice se obično javljaju kod djece, ali mogu se pojaviti i kod odraslih osoba koje nisu imunizirane. Simptomi ospica uključuju visoku temperaturu, kašalj, curenje nosa i crvene oči.

Razlike između vodenih kozica i ospica

Iako vodene kozice i ospice imaju slične simptome, postoje neke razlike između ove dvije bolesti. Prva razlika je uzročnik bolesti. Vodene kozice uzrokuje virus Varicella-zoster, dok ospice uzrokuje virus morbila. Također, osip koji se javlja kod vodenih kozica je obično svrbljiv i pojavljuje se u valovima, dok osip kod ospica obično traje nekoliko dana i zatim blijedi. Ospice također mogu uzrokovati komplikacije poput upale pluća, upale mozga i oštećenja vida, dok su komplikacije vodenih kozica rijetke.

Cijepljenje i prevencija

Protiv vodenih kozica postoji cjepivo koje se rutinski daje djeci. Ovo cjepivo se također preporučuje odraslima koji nisu preboljeli bolest. Cijepljenje protiv ospica također postoji i dio je rutinskog imunizacijskog programa. Cjepivo protiv ospica je vrlo učinkovito i smanjuje rizik od zaraze i komplikacija. Prevencija zaraze vodenim kozicama i ospicama uključuje izbjegavanje kontakta s zaraženim osobama, redovito pranje ruku i održavanje higijene prostora.

Zaključak

Iako vodene kozice i ospice dijele neke sličnosti, one su dvije različite zarazne bolesti uzrokovane različitim virusima. Važno je prepoznati razlike između ove dvije bolesti kako bi se pravilno dijagnosticirale i liječile. Cijepljenje je ključno u prevenciji zaraze i smanjenju rizika od komplikacija. Redovito pranje ruku i održavanje higijene također igraju važnu ulogu u prevenciji širenja ovih bolesti.

  Ocijeni članak!