S čime mazati vodene kozice

Trenutno pregledavate S čime mazati vodene kozice
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 kolovoza, 2023

Simptomi vodenih kozica

Vodene kozice su zarazna dječja bolest koju uzrokuje virus varicella-zoster. Glavni simptom su karakteristični osip koji se pojavljuje na koži u obliku malih mjehurića ispunjenih tekućinom. Osip može biti praćen i drugim simptomima kao što su povišena temperatura, umor i svrbež.

Prevencija i liječenje

Jedan od načina kako spriječiti širenje vodenih kozica je izbjegavanje kontakta s oboljelim osobama. Međutim, ukoliko se već razvije osip, važno je primijeniti odgovarajući tretman za ublažavanje simptoma.

Kreme i losioni

Kada je riječ o mazanju vodenih kozica, postoji nekoliko opcija koje mogu pomoći u ublažavanju svrbeža i smanjenju nelagode. Jedna od najčešćih metoda je korištenje kreme ili losiona s antipruritičkim svojstvima. Takvi proizvodi često sadrže sastojke kao što su kamfor, mentol ili kalamin koji umiruju kožu i smanjuju svrbež.

Hladne obloge

Još jedna učinkovita metoda za olakšavanje simptoma vodenih kozica su hladne obloge. Stavljanje hladnog obloga na zahvaćena područja može smanjiti svrbež i ublažiti nelagodu. Hladnoća također može suziti krvne žile i smanjiti upalu.

Kupke

Kupanje u mlakoj vodi s dodatkom sode bikarbone ili zobene kaše također može pomoći u ublažavanju svrbeža i smanjenju iritacije kože. Ove kupke mogu pružiti privremeno olakšanje i osvježenje.

Suha koža

Važno je naglasiti da je tijekom tretmana vodenih kozica važno izbjegavati grebanje i češanje osipa kako bi se spriječile moguće infekcije. Također, kako bi se koža što brže oporavila, preporučuje se održavanje kože hidratiziranom. Korištenje blagih hidratantnih krema ili losiona može pomoći u održavanju vlažnosti kože i ubrzati proces zacjeljivanja.

Savjet liječnika

U slučaju težih simptoma ili komplikacija, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili pedijatrom. Oni će moći pružiti daljnje upute i preporuke za tretman vodenih kozica, posebno ako je riječ o dojenčadi ili osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

  Ocijeni članak!