Kad se igra Liga nacija

Trenutno pregledavate Kad se igra Liga nacija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 srpnja, 2023

Termini utakmica

Liga nacija je natjecanje koje se odvija u različitim terminima tijekom godine. Utakmice su raspoređene u tri različita međunarodna termina kako bi se omogućilo sudjelovanje reprezentacija iz cijelog svijeta. Prvi termin obuhvaća utakmice koje se igraju u rujnu, drugi termin je u listopadu, dok se treći termin održava u studenom. Svaki termin uključuje nekoliko kola utakmica između različitih reprezentacija.

Format natjecanja

Liga nacija ima format koji uključuje četiri lige, nazvane Lige A, B, C i D. Svaka liga je podijeljena u skupine, a svaka skupina ima četiri reprezentacije. Utakmice se igraju u obliku turnira, gdje svaka reprezentacija igra protiv svake druge reprezentacije u svojoj skupini. Nakon odigranih utakmica, pobjednici skupina napreduju na višu razinu, dok posljednjeplasirane reprezentacije ispadaju u nižu ligu.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo

Jedna od ključnih svrha Lige nacija je pružiti dodatnu mogućnost kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Naime, najbolje plasirane reprezentacije iz svake skupine u Ligi nacija dobivaju priliku kroz playoff turnir izboriti svoje mjesto na Europskom prvenstvu. Ovaj format daje veću šansu manje uspješnim reprezentacijama da se kvalificiraju na veliko natjecanje i time povećava atraktivnost same Lige nacija.

Promocija i ispadanje

Reprezentacije koje osvoje prvo mjesto u svojoj skupini u Ligi nacija promoviraju se u višu ligu za sljedeće izdanje natjecanja. S druge strane, posljednjeplasirane reprezentacije ispadaju u nižu ligu. Ovaj sustav promocije i ispadanja potiče natjecateljski duh među reprezentacijama i osigurava stalnu promjenu i izazov na svakom izdanju Lige nacija.

Utjecaj na reprezentacije

Liga nacija ima pozitivan utjecaj na reprezentacije jer im pruža redovite međunarodne utakmice s jakim protivnicima. Kroz ovo natjecanje, reprezentacije imaju priliku poboljšati svoje vještine, taktike i timski duh, što može rezultirati boljim rezultatima na drugim natjecanjima poput Svjetskog prvenstva ili Europskog prvenstva. Također, Liga nacija pruža priliku manje uspješnim reprezentacijama da se izdignu i pokažu svoj potencijal na međunarodnoj sceni.

  Ocijeni članak!