Kada se bere kantarion

Trenutno pregledavate Kada se bere kantarion
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:31 kolovoza, 2023

Kantarion – biljka s ljekovitim svojstvima

Kantarion (Hypericum perforatum) je višegodišnja biljka koja se često koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Ova biljka je poznata po svom svijetložutom cvijetu i karakterističnim crvenim uljnim žlijezdama koje se nalaze na lišću i stabljici. Kantarion je domaći cvijet u Europi, ali se može naći i u drugim dijelovima svijeta.

Kada se bere kantarion?

Kantarion se bere tijekom ljeta, obično u srpnju i kolovozu, kada je biljka u punom cvatu. U tom razdoblju, aktivne tvari u biljci su najkoncentriranije i najefikasnije za upotrebu. Važno je napomenuti da je potrebno berbu obavljati u suhom vremenu, po mogućnosti u jutarnjim satima kada je biljka još uvijek svježa.

Postupak berbe

Da bi se kantarion pravilno ubrao, potrebno je pažljivo odabrati cvjetove koji su u punom cvatu i imaju najintenzivniju boju. Cijela biljka se može koristiti, uključujući i cvijetove, lišće i stabljiku. Važno je koristiti oštre škare ili nož kako bi se izbjegla oštećenja biljke.

Sušenje i skladištenje

Nakon berbe, kantarion se mora pravilno sušiti kako bi se sačuvala njegova ljekovita svojstva. Cvjetovi i lišće se mogu rasporediti u tankom sloju na suhom i prozračnom mjestu, daleko od izravnog sunčevog svjetla. Potrebno je redovito provjeravati biljku kako bi se osiguralo da se pravilno suši, a proces sušenja može trajati nekoliko tjedana.

Ukoliko se kantarion ne koristi odmah nakon sušenja, preporučuje se pohranjivanje u hermetički zatvorenim posudama na suhom i tamnom mjestu. Na taj način se produžuje rok trajanja biljke i održava njena ljekovita svojstva.

Zaključak

Kantarion je ljekovita biljka koja se bere tijekom ljeta, u vrijeme njenog cvatnog razdoblja. Pravilna berba i sušenje osiguravaju očuvanje ljekovitih svojstava ove biljke. Kantarion se često koristi u prirodnoj medicini za tretiranje raznih tegoba, ali je važno konzultirati se s stručnjakom prije upotrebe.

  Ocijeni članak!