Kada se iznimno može pretjecati s desne strane

Trenutno pregledavate Kada se iznimno može pretjecati s desne strane
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 lipnja, 2023

Zakonski okvir

U većini zemalja širom svijeta, uključujući i Hrvatsku, prometni propisi jasno reguliraju uvjete i okolnosti u kojima je pretjecanje dopušteno. Obično se pretpostavlja da se pretjecanje vrši s lijeve strane, jer većina vozila vozi po desnoj strani kolnika. Međutim, postoji nekoliko iznimaka kada se iznimno može pretjecati s desne strane.

Prometne situacije u kojima se može pretjecati s desne strane

1. Kada se vozilo koje se pretječe kreće u lijevoj traci i signalizira namjeru skretanja ulijevo, vozači iza tog vozila mogu iznimno pretjecati s desne strane kako bi nastavili ravno ili skrenuli udesno.

2. Kada se vozilo koje se pretječe zaustavlja ili usporava u lijevoj traci, a vozači iza tog vozila žele nastaviti vožnju ravno ili skrenuti desno, iznimno se može pretjecati s desne strane.

Opasnosti i oprez prilikom pretjecanja s desne strane

Unatoč iznimkama koje dopuštaju pretjecanje s desne strane, vozači bi trebali biti posebno oprezni prilikom izvođenja ove radnje. Pretjecanje s desne strane može biti opasno jer vozači koji se kreću u desnoj traci možda ne očekuju da će ih netko pretjecati s te strane. Također, vozači koji se pretječu mogu u bilo kojem trenutku promijeniti smjer kretanja, što može dovesti do sudara.

Stoga, čak i kada je pretjecanje s desne strane dozvoljeno, uvijek je važno vožnju prilagoditi situaciji na cesti i vozačima oko sebe. Treba provjeriti je li pretjecanje sigurno i osigurati da su svi sudionici prometa svjesni naše namjere.

  Ocijeni članak!