Na kojoj strani se nalazi slijepo crijevo

Trenutno pregledavate Na kojoj strani se nalazi slijepo crijevo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 lipnja, 2023

Struktura slijepog crijeva

Slijepo crijevo, poznato i kao appendix, je mali pridjevni organ smješten na početku debelog crijeva. Iako je njegova funkcija još uvijek predmet istraživanja i rasprave, slijepo crijevo se smatra rudimentarnim organom koji gubi svoju važnost kod čovjeka.

Lokacija slijepog crijeva

Slijepo crijevo se obično nalazi u donjem desnom dijelu trbuha. Međutim, postoji varijacija u njegovoj lokaciji, a može se pojaviti i na lijevoj strani ili čak u zdjelici. Ova varijacija u položaju slijepog crijeva može otežati dijagnosticiranje upale slijepog crijeva, što može dovesti do komplikacija.

Upala slijepog crijeva

Upala slijepog crijeva, poznata kao apendicitis, je stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Simptomi upale slijepog crijeva uključuju bol u donjem desnom dijelu trbuha, mučninu, povraćanje, gubitak apetita i povišenu tjelesnu temperaturu. Ako se ne liječi pravovremeno, upala slijepog crijeva može dovesti do rupture slijepog crijeva i širenja infekcije u trbušnu šupljinu.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza upale slijepog crijeva obično uključuje fizički pregled, laboratorijske pretrage krvi i slikovne pretrage kao što su ultrazvuk ili CT skeniranje. U većini slučajeva, liječenje upale slijepog crijeva uključuje kirurško uklanjanje slijepog crijeva, što se naziva apendektomija. Apendektomija se obično izvodi laparoskopskom metodom, koja je minimalno invazivna i brže se oporavlja od tradicionalne otvorene operacije.

Zaključak

Slijepo crijevo je mali pridjevni organ smješten na početku debelog crijeva. Iako njegova funkcija nije u potpunosti poznata, upala slijepog crijeva može biti ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Ako imate simptome upale slijepog crijeva, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se izbjegle komplikacije.

  Ocijeni članak!