Kako se tretira sinusna infekcija?

Trenutno pregledavate Kako se tretira sinusna infekcija?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 svibnja, 2023

Simptomi sinusne infekcije

Sinusna infekcija, poznata i kao sinusitis, je upala sluznice sinusa koja može uzrokovati različite simptome. Najčešći simptomi sinusne infekcije uključuju začepljenost nosa, bol u sinusima, glavobolju, curenje iz nosa, gubitak mirisa, umor i kašalj.

Dijagnoza sinusne infekcije

Dijagnoza sinusne infekcije obično se postavlja na temelju simptoma i fizičkog pregleda nosa i sinusa. Liječnik može provesti pregled nosa i sinusa, te može naručiti dodatne testove poput rendgenskog snimka sinusa ili CT skeniranja za potvrdu dijagnoze.

Liječenje sinusne infekcije

Liječenje sinusne infekcije može uključivati upotrebu antibiotika, dekongestiva, kortikosteroida, analgetika i ispiranja nosa slanom otopinom. Antibiotici se obično propisuju u slučajevima bakterijske infekcije sinusa, dok se dekongestivi i kortikosteroidi koriste za smanjenje otoka sluznice nosa. Analgetici mogu pomoći u ublažavanju boli i glavobolje, dok ispiranja nosa slanom otopinom mogu olakšati začepljenost nosa i ukloniti višak sluzi.

Savjeti za ublažavanje simptoma sinusne infekcije

Pored medicinskih tretmana, postoje i neki savjeti koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma sinusne infekcije. To uključuje održavanje dobre hidracije, izbjegavanje iritanata poput dima, prašine i jakih mirisa, korištenje ovlaživača zraka, izbjegavanje alergena koji mogu izazvati simptome, te primjenu toplih obloga na sinusima radi smanjenja boli i otoka.

Kada potražiti medicinsku pomoć?

U većini slučajeva, sinusna infekcija će se riješiti sama od sebe i neće zahtijevati poseban tretman. Međutim, trebate potražiti medicinsku pomoć ako simptomi postanu teški ili se pogoršaju, ako imate visoku temperaturu koja ne prolazi, ako imate oslabljen imunološki sustav ili ako simptomi potraju duže od 10 dana bez poboljšanja.

U zaključku, sinusna infekcija je upala sinusa koja može uzrokovati neugodne simptome. Liječenje sinusne infekcije uključuje upotrebu različitih terapija i savjeta za ublažavanje simptoma. Važno je potražiti medicinsku pomoć ako simptomi postanu teški ili se pogoršaju.

  Ocijeni članak!