Kako funkcionira probavni sustav?

Trenutno pregledavate Kako funkcionira probavni sustav?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 listopada, 2023

Faza probave

Probavni sustav je složen sustav organa koji omogućuje tijelu da razgradi hranu i apsorbira hranjive tvari. Proces probave sastoji se od nekoliko faza koje se odvijaju u različitim dijelovima probavnog sustava.

Usna šupljina i jednjak

Probava započinje u usnoj šupljini gdje se hrana žvače i miješa s pljuvačkom koja sadrži enzime. Zatim se hrana proguta i putuje kroz jednjak do želuca.

Želudac

U želucu se hrana miješa s želučanim sokom koji sadrži kiselinu i enzime. Ovdje se hrana razgrađuje i pretvara u tekuću smjesu koja se naziva chyme.

Tanko crijevo

Chyme ulazi u tanko crijevo gdje se dalje razgrađuje i apsorbira hranjive tvari u krvotok. Tanko crijevo je dugi, naborani organ koji ima veliku površinu za apsorpciju.

Debelo crijevo

Neapsorbirane tvari, poput vlakana i vode, ulaze u debelo crijevo. Ovdje se apsorbira većina vode iz hrane, a ostaci se pretvaraju u stolicu.

Anus

Na kraju probavnog sustava nalazi se anus, kroz koji se stolica izbacuje iz tijela.

Probavni sustav je važan za održavanje zdravlja tijela i pravilnu apsorpciju hranjivih tvari. Različiti poremećaji probavnog sustava mogu uzrokovati probleme poput probavnih smetnji, nadutosti i nedostatka hranjivih tvari. Stoga je važno održavati zdravu prehranu i voditi brigu o probavnom sustavu.

  Ocijeni članak!