Kako se probavlja hrana?

Trenutno pregledavate Kako se probavlja hrana?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 listopada, 2023

Proces probave

Probava je složen proces kojim tijelo razgrađuje hranu koju konzumiramo kako bi dobilo hranjive tvari potrebne za normalno funkcioniranje. Proces probave započinje već u ustima, gdje se hrana mehanički usitnjava žvakanjem i miješa s pljuvačkom koja sadrži enzime koji počinju razgradnju škroba.

Želučana probava

Nakon što hrana prođe kroz jednjak, dolazi do želuca gdje se nastavlja proces probave. U želucu, hrana se miješa s želučanim sokom koji sadrži enzime i kiselinu. Enzimi razgrađuju proteine na manje molekule, dok kiselina pomaže u razgradnji vezivnog tkiva hrane.

Probava u tankom crijevu

Nakon želučane probave, hrana ulazi u tanko crijevo, gdje se odvija većina procesa probave i apsorpcije hranjivih tvari. U tankom crijevu, enzimi iz gušterače i crijevne sluznice razgrađuju ugljikohidrate, proteine i masti na najmanje molekularne oblike koji se mogu apsorbirati u krvotok.

Probava u debelom crijevu

Nakon što se hranjive tvari apsorbiraju u tankom crijevu, neprobavljive tvari i voda ulaze u debelo crijevo. U debelom crijevu, bakterije fermentiraju neprobavljive ugljikohidrate i vlakna, stvarajući masne kiseline i vitamine. Debalo crijevo također apsorbira vodu iz otpadnih tvari, formirajući stolicu koja se kasnije izlučuje iz tijela.

Zaključak

Probava je vitalni proces za naše tijelo jer nam omogućuje da iskoristimo hranu koju konzumiramo. Bez pravilne probave, tijelo ne bi moglo dobiti potrebne hranjive tvari iz hrane. Stoga je važno održavati zdravu prehranu i dobro funkcioniranje probavnog sustava kako bismo osigurali optimalnu probavu hrane i održali cjelokupno zdravlje.

  Ocijeni članak!