Kako je Sarajevo dobilo ime

Trenutno pregledavate Kako je Sarajevo dobilo ime
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 travnja, 2024

Povijest Sarajeva

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, ima bogatu povijest koja seže unatrag tisućama godina. Grad je dobio ime po rijeci Sarajevi, koja teče kroz njega.

Porijeklo imena

Ime Sarajevo dolazi od turske riječi ‘saray’ što znači ‘palača’ ili ‘dvorac’. Ovo ime je dobiveno zbog prisutnosti palače koju je izgradio osmanski sultan u 15. stoljeću.

Srednjovjekovno razdoblje

U srednjem vijeku, ovaj prostor je bio naseljen Slavenima i Ilirima. Grad je bio poznat kao Vrhbosna, što znači ‘vrh Bosne’.

Osmansko razdoblje

Godine 1461., osmanski sultan Mehmed II. osvojio je Sarajevo i izgradio palaču koja je dala gradu njegovo ime. Tijekom osmanske vladavine, Sarajevo je postalo važno trgovačko i kulturno središte.

Austro-Ugarsko razdoblje

Nakon pada Osmanskog Carstva, Sarajevo je postalo dio Austro-Ugarske Monarhije. Grad je doživio modernizaciju i urbanizaciju, uključujući izgradnju željeznice i električne rasvjete.

Period Jugoslavije

Nakon Prvog svjetskog rata, Sarajevo je postalo dio Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije poznate kao Kraljevina Jugoslavija. Grad je nastavio rasti i razvijati se kao političko, kulturno i gospodarsko središte.

Moderno doba

Nakon raspada Jugoslavije, Sarajevo je postalo glavni grad neovisne Bosne i Hercegovine. Grad je pretrpio tešku opsadu tijekom rata devedesetih godina, ali se uspio oporaviti i ponovno postati simbol mira i suživota.

Sarajevo je danas poznato po svojoj bogatoj povijesti, prekrasnoj arhitekturi, kulturnoj raznolikosti i gostoljubivosti svojih stanovnika. Grad privlači posjetitelje iz cijelog svijeta koji žele istražiti njegove znamenitosti i upoznati se s njegovom jedinstvenom atmosferom.

  Ocijeni članak!