Po čemu je mjesec travanj dobio ime

Trenutno pregledavate Po čemu je mjesec travanj dobio ime
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 travnja, 2024

Povijest imena

Travanj je naziv za četvrti mjesec u kalendaru, a ime mu potječe iz latinskog jezika. Latinski naziv za travanj je ‘Aprilis’, koji se smatra izvedenim iz glagola ‘aperire’, što znači ‘otvarati’.

Vjerojatni podrijetlo

Postoji nekoliko teorija o podrijetlu naziva travanj. Jedna od njih sugerira da je travanj ime dobio po latinskoj riječi ‘aperire’ jer se u ovom mjesecu priroda budi i biljke počinju cvjetati, što simbolizira otvaranje novog života.

Povezanost s bogom

Druga teorija sugerira da je travanj dobio ime po rimskom bogu Apollu, koji je bio bog sunca, svjetla i umjetnosti. Prema ovoj teoriji, travanj je bio posvećen Apollu, a nazvan je po njemu kao simbol njegove moći i utjecaja.

Variranje imena

Ime za četvrti mjesec varira u različitim jezicima i kulturama. Na primjer, u engleskom jeziku travanj se naziva ‘April’, dok se u francuskom jeziku naziva ‘avril’. Ova varijacija imena ukazuje na različite povijesne i kulturne kontekste u kojima se mjesec travanj pojavljuje.

Zaključak

Mjesec travanj dobio je ime po latinskoj riječi ‘Aprilis’, koja je vjerojatno izvedena iz glagola ‘aperire’. Ime simbolizira otvaranje novog života i povezano je s bogom Apollom. Ime za ovaj mjesec varira u različitim jezicima i kulturama, što ukazuje na različite povijesne i kulturne kontekste.

  Ocijeni članak!