Kako se dijagnosticira Alzheimerova bolest?

Trenutno pregledavate Kako se dijagnosticira Alzheimerova bolest?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 rujna, 2023

1. Medicinska anamneza

Medicinska anamneza je prvi korak u dijagnosticiranju Alzheimerove bolesti. Liječnik će razgovarati s pacijentom i obitelji kako bi prikupio informacije o simptomima, povijesti bolesti i obiteljskoj anamnezi. Ovo je važno jer Alzheimerova bolest ima specifične simptome koji se razlikuju od drugih oblika demencije.

2. Neuropsihološko testiranje

Neuropsihološko testiranje provodi se kako bi se procijenila kognitivna funkcija pacijenta. Ovi testovi uključuju različite zadatke koji mjere pamćenje, pažnju, jezik, percepciju i druge kognitivne sposobnosti. Rezultati testiranja pomažu u utvrđivanju prisutnosti i težine kognitivnih problema.

3. Fizički pregled

Fizički pregled uključuje opću procjenu zdravlja pacijenta. Liječnik će provjeriti vitalne znakove, neurološki status i tražiti druge moguće uzroke simptoma. Ponekad se koriste i laboratorijski testovi kako bi se isključili drugi medicinski uvjeti koji mogu imati slične simptome kao Alzheimerova bolest.

4. Neuroimaging testovi

Neuroimaging testovi, poput magnetske rezonance (MRI) i pozitronske emisijske tomografije (PET), mogu pomoći u otkrivanju promjena u mozgu karakterističnih za Alzheimerovu bolest. Ovi testovi mogu pružiti informacije o smanjenju volumena mozga, prisutnosti plaka i zapaljenja u mozgu.

5. Genetsko testiranje

Genetsko testiranje može se provesti kako bi se utvrdila prisutnost genetskih faktora koji mogu povećati rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Međutim, genetsko testiranje se obično koristi samo u posebnim slučajevima kada postoji obiteljska povijest bolesti ili kada se sumnja na nasljedni oblik bolesti.

6. Praćenje i ponovno testiranje

Na kraju, praćenje pacijenta tijekom vremena može biti ključno za dijagnosticiranje Alzheimerove bolesti. Ako se simptomi pogoršavaju i ometaju svakodnevne aktivnosti, to može biti znak da se radi o Alzheimerovoj bolesti. U takvim slučajevima, ponovno testiranje može biti potrebno kako bi se potvrdila dijagnoza.

  Ocijeni članak!