Kako se jastog razmnožava?

Trenutno pregledavate Kako se jastog razmnožava?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 siječnja, 2024

Razmnožavanje jastoga

Jastog (Homarus gammarus) je vrsta rakova koja se može naći u sjevernim Atlantskim oceanu i Sjevernom moru. Ova vrsta je poznata po svojoj ukusnoj i delikatnoj mesnatoj strukturi, zbog čega je vrlo cijenjena u kulinarstvu. Međutim, malo ljudi zna kako se jastog razmnožava.

Spolno sazrijevanje

Kod jastoga, spolno sazrijevanje ovisi o njegovoj veličini. Mladi jastogi se razmnožavaju kada dostignu duljinu od oko 9 cm, dok se mužjaci obično razmnožavaju kada dostignu duljinu od 12-15 cm. Ženke jastoga sazrijevaju kasnije i obično se razmnožavaju kada dostignu duljinu od 15-20 cm.

Oplodnja

Nakon što jastog dostigne spolnu zrelost, dolazi do procesa oplodnje. Mužjaci koriste svoje prve dvije pare nogu kako bi uhvatili ženku i okrenuli je na leđa. Zatim mužjak koristi svoje pete i šeste pare nogu kako bi uhvatio spermatofore (pakete sperme) koje je prethodno proizveo. Te spermatofore mužjak stavlja na trbušne noge ženke, gdje se sperma prenosi u njen reproduktivni sustav.

Izleganje jaja

Nakon oplodnje, ženka jastoga nosi jaja na svojoj trbušnoj strani. Jaja su pričvršćena na dlakave strukture koje se nazivaju pleopodi. Ovisno o temperaturi vode, razdoblje inkubacije jaja može trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana.

Izlazak mladih jastoga

Kada jaja izlegu, mladi jastogi su u obliku planktona. Oni plutaju u vodi dok ne narastu i razviju se u malene jastoge. Nakon nekog vremena, mladi jastogi napuštaju planktonski stadij i spuštaju se na dno mora.

Zaključak

Razmnožavanje jastoga je složen proces koji uključuje spolno sazrijevanje, oplodnju, izleganje jaja i rast mladih jastoga. Ovaj proces osigurava nastavak ove vrste i omogućava nam da uživamo u ukusnim jastozima u našim omiljenim restoranima.

  Ocijeni članak!