S čim se razmnožavaju rastline

Trenutno pregledavate S čim se razmnožavaju rastline
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 kolovoza, 2023

Generativno razmnožavanje

Generativno razmnožavanje je proces kojim rastline stvaraju nove jedinke iz spolnih stanica. Ovaj oblik razmnožavanja uključuje cvjetanje, oprašivanje i formiranje sjemena. Cvjetanje je ključni korak u generativnom razmnožavanju, gdje se biljke razvijaju cvjetove koji sadrže muške i ženske reproduktivne organe. Oprašivanje se događa kada pelud sa muških organa cvijeta dospijeva na ženske organe i dolazi do oplodnje. Oplodnja rezultira formiranjem sjemena koje sadrži embrij koji će se kasnije razviti u novu biljku.

Aseksualno razmnožavanje

Aseksualno razmnožavanje je proces kojim rastline stvaraju nove jedinke bez upotrebe spolnih stanica. Ovaj oblik razmnožavanja omogućuje biljkama da se razmnožavaju brzo i efikasno. Postoje različiti načini aseksualnog razmnožavanja, uključujući razmnožavanje vegetativnim dijelovima biljke poput korijena, stabljike ili lišća. Osim toga, biljke mogu koristiti i druge mehanizme poput rizoma, gomolja, stolona ili izdanaka kako bi stvorile nove jedinke. Aseksualno razmnožavanje omogućuje biljkama da zadrže genetsku identičnost sa svojim roditeljem, što može biti korisno u očuvanju posebnih svojstava ili prilagodbi koje su se pokazale uspješnima u određenom okruženju.

Razmnožavanje putem spora

Razmnožavanje putem spora je proces kojim se neke vrste biljaka razmnožavaju putem malih, laganih struktura koje se raspršuju u okolišu. Ove strukture, koje se nazivaju spore, sadrže genetski materijal i mogu se razviti u nove jedinke kada se nalaze u odgovarajućim uvjetima. Spore se obično formiraju na biljkama u posebnim strukturama koje se nazivaju sporangiji. Kada sporangiji sazriju, spore se oslobađaju i mogu putovati vjetrom, vodom ili životinjama. Kada spora dospije na odgovarajuće mjesto, može se razviti u novu biljku, što omogućuje širenje i kolonizaciju novih područja.

Razmnožavanje putem podzemnih organa

Neki tipovi biljaka razmnožavaju se putem podzemnih organa poput korijena, gomolja ili rizoma. Podzemni organi omogućuju biljkama da stvaraju nove jedinke iz dijelova koji se nalaze ispod površine tla. Na primjer, biljke poput krumpira razmnožavaju se putem gomolja koji su modificirani dijelovi stabljike. Gomolji sadrže pupove koji se mogu razviti u nove biljke. Slično tome, biljke poput bambusa razmnožavaju se putem rizoma – podzemnih stabala koja šalju izdanke na površinu tla i stvaraju nove biljke. Ovaj oblik razmnožavanja omogućuje biljkama da se šire i koloniziraju nova područja, te im pruža mogućnost opstanka u nepovoljnim uvjetima.

  Ocijeni članak!