Kako se tretira sindrom iritabilnog crijeva?

Trenutno pregledavate Kako se tretira sindrom iritabilnog crijeva?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 kolovoza, 2023

Opis sindroma iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni poremećaj probavnog sustava koji se karakterizira promjenjivim simptomima kao što su bol u trbuhu, nadutost, proljev ili zatvor. Ovaj sindrom često utječe na kvalitetu života pacijenata i zahtijeva adekvatan tretman.

Dijagnostika sindroma iritabilnog crijeva

Dijagnoza SIC-a se postavlja temeljem kliničke slike, isključivanjem drugih organskih bolesti i primjenom dijagnostičkih kriterija, kao što je Rimski kriterij.

Tretman sindroma iritabilnog crijeva

Tretman sindroma iritabilnog crijeva je multidisciplinarni pristup koji uključuje promjenu načina života, prehrambene promjene, farmakoterapiju i psihološku podršku.

Promjena načina života

Promjena načina života može uključivati redovitu tjelovježbu, smanjenje stresa, dovoljno sna i uspostavljanje zdravih navika.

Prehrambene promjene

Prehrambene promjene mogu uključivati izbjegavanje određenih namirnica koje mogu pogoršati simptome, kao što su mliječni proizvodi, masna hrana, gazirana pića i kofein.

Farmakoterapija

Farmakoterapija se primjenjuje u slučajevima kada promjena načina života i prehrambene promjene nisu dovoljne. Lijekovi kao što su antispazmodici, probiotici, laksativi ili antidepresivi mogu se koristiti za ublažavanje simptoma SIC-a.

Psihološka podrška

Psihološka podrška može biti korisna za pacijente s SIC-om, posebno ako se simptomi pogoršavaju pod utjecajem stresa ili anksioznosti. Terapija razgovorom, psihološko savjetovanje ili tehnike opuštanja mogu pomoći u upravljanju simptomima.

  Ocijeni članak!