Koje su glavne kategorije e-otpada

Trenutno pregledavate Koje su glavne kategorije e-otpada
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:31 svibnja, 2024

Opasni otpad

Opasni otpad je jedna od glavnih kategorija e-otpada. Uključuje elektroničke uređaje koji sadrže toksične materijale kao što su olovo, živa, kadmij, bromirani ugljikovodici i drugi opasni hemikalije. Ovi materijali mogu biti štetni za ljude i okoliš ako se nepravilno tretiraju ili odlagaju. Opasni otpad uključuje starije modele televizora, monitora, računalnih komponenti i baterija.

Električni i elektronički uređaji za ponovnu uporabu

Druga važna kategorija e-otpada su električni i elektronički uređaji koji su još uvijek funkcionalni i mogu se ponovno koristiti. Ovi uređaji mogu biti donirani organizacijama ili prodani na sekundarnom tržištu. Primjeri ovih uređaja uključuju telefone, računalne periferne uređaje, male kućanske aparate i audio-video opremu.

Reciklabilni otpad

Reciklabilni otpad je također važna kategorija e-otpada. To su elektronički uređaji koji se mogu razgraditi i reciklirati kako bi se iz njih izvukli vrijedni materijali poput metala, plastike i stakla. Ovi materijali se mogu ponovno upotrijebiti u proizvodnji novih uređaja. Primjeri reciklabilnog otpada uključuju starije modele mobitela, računalnih komponenti, televizora i kućanskih aparata.

Neopasni otpad

Neopasni otpad čini manji dio e-otpada i uključuje elektroničke uređaje koji ne sadrže opasne materijale. Ovi uređaji mogu se sigurno odlagati na posebnim odlagalištima otpada. Primjeri neopasnog otpada su moderne LED žarulje, električni ventilatori i jednostavniji elektronički uređaji poput satova i kalkulatora.

  Ocijeni članak!