Kojeg datuma je Valentinovo

Trenutno pregledavate Kojeg datuma je Valentinovo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 travnja, 2024

Povijest Valentinova

Valentinovo, poznat i kao Dan zaljubljenih, slavi se svake godine 14. veljače. Ovaj praznik ima dugu i zanimljivu povijest koja seže unatrag do antičkog Rima.

Antički korijeni

Valentinovo je započelo kao rimski festival Lupercalia, koji se održavao u čast plodnosti i zaštite od zlih sila. Tijekom tog festivala, mladići bi izvlačili imena djevojaka iz kutije kako bi odabrali svoje partnerice za sljedeću godinu.

Pojava svetog Valentina

U 3. stoljeću, Rimsko Carstvo je bilo pod vodstvom cara Klaudija II. On je donio odluku da se mladići ne smiju ženiti kako bi bili bolji vojnici. Međutim, svećenik Valentin, koji je vjerovao u ljubav, odlučio je ignorirati tu naredbu i nastaviti vjenčavati mlade parove. Nažalost, bio je uhvaćen i pogubljen 14. veljače.

Postupno postajanje praznika zaljubljenih

Tijekom srednjeg vijeka, Valentinovo je postalo popularno kao praznik zaljubljenih. Vjerovalo se da će se ptice pariti upravo na taj dan, što je simboliziralo ljubav i plodnost. Ljubavna poezija i razmjena darova postali su tradicionalni običaji Valentinova.

Valentinovo danas

Danas, Valentinovo je globalno slavlje ljubavi. Parovi diljem svijeta izražavaju svoju ljubav jedni drugima kroz romantične geste, poput slanja čestitki, cvijeća i čokolada. Također, mnogi restorani i trgovine nude posebne Valentinovske ponude kako bi obilježili ovaj poseban dan.

Zaključak

Valentinovo je praznik koji slavi ljubav i romantiku. Bez obzira na to koji je datum Valentinova, važno je da izrazimo svoju ljubav prema voljenim osobama ne samo na taj dan, već tijekom cijele godine.

  Ocijeni članak!