Koji hormon se oslobađa tokom seksa

Trenutno pregledavate Koji hormon se oslobađa tokom seksa
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 svibnja, 2024

Utjecaj oksitocina na seksualni odnos

Oksitocin je hormon koji se oslobađa tokom seksualnog odnosa i igra ključnu ulogu u povezivanju partnera. Ovaj hormon je poznat kao ‘hormon ljubavi’ jer pomaže u izgradnji emocionalne povezanosti i osjećaja bliskosti između partnera.

Dopamin i uzbuđenje

Dopamin je neurotransmiter koji se također oslobađa tokom seksa, a povezan je s osjećajem uzbuđenja i zadovoljstva. Ovaj hormon igra važnu ulogu u motivaciji i pojačavanju seksualnog užitka.

Testosteron i seksualni nagon

Testosteron je hormon koji se oslobađa kod oba spola tokom seksualnog uzbuđenja. Ovaj hormon igra ključnu ulogu u povećanju seksualnog nagona i poticanju seksualne aktivnosti.

Estrogen i progesteron kod žena

Kod žena, estrogen i progesteron su hormoni koji se oslobađaju tokom seksa. Estrogen pomaže u povećanju protoka krvi u genitalnom području, dok progesteron može pojačati osjećaj zadovoljstva i opuštanja.

Vazopresin i osjećaj intimnosti

Vazopresin je hormon koji se oslobađa tokom seksualnog odnosa i pomaže u stvaranju osjećaja intimnosti između partnera. Ovaj hormon također može utjecati na vezivanje i stvaranje emocionalne veze.

Zaključak

Seksualni odnos rezultira oslobađanjem različitih hormona koji igraju važnu ulogu u emocionalnoj povezanosti, uzbuđenju, seksualnom nagonu i osjećaju intimnosti. Oksitocin, dopamin, testosteron, estrogen, progesteron i vazopresin su samo neki od hormona koji se oslobađaju tokom seksa i pridonose osjećaju zadovoljstva i bliskosti između partnera.

  Ocijeni članak!