Mogu li se zubi skratiti

Trenutno pregledavate Mogu li se zubi skratiti
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 travnja, 2024

Proces skraćivanja zuba

Skraćivanje zuba je postupak koji se može provesti kako bi se poboljšao izgled zuba i usklađenost osmijeha. Ovaj kozmetički zahvat se često traži kod ljudi koji imaju predugo ili nepravilno oblikovane zube. Skraćivanje zuba se obično izvodi na prednjim zubima, ali može se primijeniti i na stražnjim zubima.

Kada je skraćivanje zuba potrebno?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se može tražiti skraćivanje zuba. Jedan od najčešćih razloga je estetski, kada osoba želi poboljšati izgled svog osmijeha. Također, skraćivanje zuba može biti potrebno ako su zubi oštećeni ili slomljeni te se moraju izjednačiti s ostalim zubima. Osim toga, skraćivanje zuba može se provesti i kod pacijenata koji imaju prevelike zube u odnosu na veličinu njihove vilice.

Kako se provodi skraćivanje zuba?

Skraćivanje zuba obično uključuje uklanjanje male količine zubne cakline s prednjeg dijela zuba. Ovaj postupak se obično izvodi uz upotrebu lokalne anestezije kako bi se osigurala udobnost pacijenta. Nakon uklanjanja zubne cakline, stomatolog pažljivo oblikuje zub kako bi postigao željenu duljinu i oblik. Na kraju se zub polira kako bi se postigao prirodan izgled i sjaj.

Moguće komplikacije i rizici

Iako je skraćivanje zuba siguran postupak, mogu se pojaviti neke komplikacije i rizici. Moguće je da pacijent osjeti osjetljivost nakon zahvata, ali to obično nestaje nakon nekoliko dana. Također, postoji mala mogućnost da se zub ošteti tijekom postupka, ali to je rijetko.

Njega nakon skraćivanja zuba

Nakon skraćivanja zuba, važno je održavati dobru oralnu higijenu kako bi se spriječile infekcije i oštećenja. Redovito četkanje zuba, korištenje zubnog konca i redoviti posjeti stomatologu ključni su za održavanje zdravlja zuba. Također treba izbjegavati prekomjerno konzumiranje tvrde hrane koja može oštetiti zube.

Zaključak

Skraćivanje zuba je postupak koji se može provesti kako bi se poboljšao izgled zuba i osmijeha. Ovaj kozmetički zahvat može biti potreban iz estetskih ili funkcionalnih razloga. Važno je da se skraćivanje zuba obavlja od strane stručnjaka i da se nakon postupka pridržavaju uputa o njezi zuba.

  Ocijeni članak!