Koji se sve organi mogu transplantirati

Trenutno pregledavate Koji se sve organi mogu transplantirati
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 listopada, 2023

Transplantacija srca

Transplantacija srca je postupak zamjene oštećenog srca zdravim srcem donora. Ova procedura se koristi za liječenje teških srčanih bolesti koje ne mogu biti izliječene drugim metodama.

Transplantacija bubrega

Transplantacija bubrega je postupak zamjene oštećenog bubrega zdravim bubregom donora. Ova procedura se koristi za liječenje kronične zatajenja bubrega i omogućuje pacijentima da povrate normalnu funkciju bubrega.

Transplantacija jetre

Transplantacija jetre je postupak zamjene oštećene jetre zdravom jetrom donora. Ova procedura se koristi za liječenje bolesti jetre kao što su ciroza i rak jetre, kada druge metode liječenja više nisu učinkovite.

Transplantacija pluća

Transplantacija pluća je postupak zamjene oštećenih pluća zdravim plućima donora. Ova procedura se koristi za liječenje teških plućnih bolesti kao što su emfizem i fibroza pluća.

Transplantacija gušterače

Transplantacija gušterače je postupak zamjene oštećene gušterače zdravom gušteračom donora. Ova procedura se koristi za liječenje dijabetesa tipa 1, jer omogućuje pacijentima da povrate normalnu proizvodnju inzulina.

Transplantacija crijeva

Transplantacija crijeva je postupak zamjene oštećenog crijeva zdravim crijevom donora. Ova procedura se koristi za liječenje pacijenata s ozbiljnim bolestima crijeva kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

Transplantacija kože

Transplantacija kože je postupak zamjene oštećene kože zdravom kožom donora. Ova procedura se koristi za liječenje teških opeklina i drugih ozljeda kože koje ne mogu biti izliječene konzervativnim metodama.

Transplantacija rožnice

Transplantacija rožnice je postupak zamjene oštećene rožnice zdravom rožnicom donora. Ova procedura se koristi za liječenje bolesti rožnice i poboljšanje vida pacijenata.

Transplantacija kostiju

Transplantacija kostiju je postupak zamjene oštećenih kostiju zdravim kostima donora. Ova procedura se koristi za liječenje prijeloma kostiju koji ne mogu zacijeliti prirodnim putem ili kod pacijenata s ozbiljnim koštanim bolestima.

Transplantacija matičnih stanica

Transplantacija matičnih stanica je postupak zamjene oštećenih matičnih stanica zdravim matičnim stanicama donora. Ova procedura se koristi za liječenje bolesti krvi kao što su leukemija i limfomi.

Transplantacija bubrega i gušterače

Transplantacija bubrega i gušterače je postupak zamjene oštećenih bubrega i gušterače zdravim bubrezima i gušteračom donora. Ova procedura se koristi za liječenje pacijenata s dijabetesom tipa 1 i kroničnim zatajenjem bubrega.

  Ocijeni članak!