Koliko rakije od 100 kg grožđa

Trenutno pregledavate Koliko rakije od 100 kg grožđa
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 listopada, 2023

Proces destilacije

Destilacija je postupak kojim se od grožđa dobiva rakija. Za proizvodnju rakije od 100 kg grožđa, potrebno je provesti nekoliko koraka.

Fermentacija

Prvi korak je fermentacija, koja se odvija nakon što se grožđe samlje i pretvori u mošt. U moštu se nalaze prirodni šećeri koji će se pretvoriti u alkohol tijekom fermentacije. Kvasci dodani u mošt pretvaraju šećere u alkohol i CO2.

Dvostruka destilacija

Nakon fermentacije, mošt se destilira dva puta. Prva destilacija se naziva prepekom, a druga destilacija se naziva rakijom. Prilikom destilacije, alkohol se odvaja od vode i drugih nečistoća, te se koncentrira u rakiju.

Rezultat

Koliko rakije će se dobiti od 100 kg grožđa ovisi o različitim faktorima, kao što su sorta grožđa, postupak destilacije i količina alkohola koja se želi postići. U prosjeku, od 100 kg grožđa može se dobiti između 10 i 15 litara rakije.

Kvaliteta rakije

Kvaliteta rakije također ovisi o mnogim faktorima, uključujući kvalitetu grožđa, postupak destilacije i doba sazrijevanja. Što je grožđe kvalitetnije, to će rakija imati bolji okus i aroma.

Zaključak

Proizvodnja rakije od 100 kg grožđa zahtijeva pažljiv proces destilacije. Konačna količina rakije ovisi o različitim faktorima, ali u prosjeku se može dobiti između 10 i 15 litara. Kvalitet grožđa i postupak destilacije ključni su za dobivanje visokokvalitetne rakije.

  Ocijeni članak!