Koliko se suši estrih

Trenutno pregledavate Koliko se suši estrih
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 ožujka, 2024

Postupak sušenja estriha

Estrih je sloj koji se koristi za izravnavanje podova prije polaganja podnih obloga. Nakon što se estrih izlije, potrebno je provesti postupak sušenja kako bi se osigurala čvrstoća i stabilnost poda. Sušenje estriha je važan korak koji treba pažljivo provesti kako bi se izbjegle moguće probleme kao što su pucanje i deformacije poda.

Vrijeme sušenja estriha

Vrijeme potrebno za sušenje estriha ovisi o različitim čimbenicima kao što su debljina estriha, vrsta materijala, temperatura i vlažnost zraka. Uobičajeno vrijeme sušenja estriha je između 7 i 28 dana, ali može biti i duže u slučaju debljih slojeva ili nepovoljnih uvjeta.

Faktori koji utječu na sušenje estriha

Postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na brzinu sušenja estriha. Visoka temperatura i niska vlažnost zraka mogu ubrzati proces sušenja, dok niska temperatura i visoka vlažnost zraka mogu usporiti sušenje. Također, deblji slojevi estriha će zahtijevati više vremena za potpuno sušenje.

Mjerenje vlage u estrihu

Da bi se odredilo je li estrih dovoljno suh za polaganje podnih obloga, potrebno je izmjeriti vlažnost estriha. Postoje različite metode za mjerenje vlage u estrihu, kao što su upotreba vlage metra ili vlažnost testa. Preporučuje se da vlažnost estriha bude manja od određenog postavljenog postotka prije nego se nastavi s polaganjem podnih obloga.

Brže sušenje estriha

Ako je potrebno ubrzati sušenje estriha, mogu se primijeniti određene tehnike. Korištenje industrijskih sušilica, ventilatora ili grijanja može pomoći u ubrzanju procesa sušenja. Međutim, važno je biti oprezan prilikom korištenja ovih tehnika kako ne bi došlo do prebrzog sušenja i pucanja estriha.

Zaključak

Sušenje estriha je važan korak u postavljanju podnih obloga. Potrebno je voditi računa o različitim čimbenicima koji utječu na sušenje estriha kako bi se osigurala čvrstoća i stabilnost poda. Mjerenje vlage u estrihu je također važno kako bi se osiguralo da je estrih dovoljno suh prije polaganja podnih obloga.

  Ocijeni članak!