Koliko se vare jaja

Trenutno pregledavate Koliko se vare jaja
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 ožujka, 2024

Kako pravilno skuhati jaja

Jaja su jedan od najčešćih sastojaka u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Skuhana jaja mogu se koristiti u raznim jelima, kao što su salate, sendviči ili kao prilog uz glavno jelo. No koliko dugo treba kuhati jaja kako bi bila savršeno skuhana?

Vrijeme kuhanja jaja

Vrijeme kuhanja jaja ovisi o željenom stupnju tvrdoće žumanjka. Ako želite mekano kuhano jaje s tekućim žumanjkom, kuhati ga trebate 4-6 minuta. Za srednje tvrdo kuhano jaje, kuhanje traje 7-9 minuta. Ako pak želite potpuno tvrdo kuhano jaje, trebate ga kuhati 10-12 minuta.

Metode kuhanja jaja

Postoji nekoliko metoda kuhanja jaja, a najčešće se koriste kuhanje u ljusci i kuhanje u termosu. Kod kuhanja u ljusci, jaja se stavljaju u hladnu vodu i polako se zagrijavaju do vrenja. Nakon toga se kuha prema željenom stupnju tvrdoće. Kod kuhanja u termosu, jaja se stavljaju u termos s vrućom vodom i ostavljaju se da se kuhaju nekoliko minuta.

Kako provjeriti je li jaje skuhano

Da biste provjerili je li jaje skuhano onako kako želite, možete ga staviti u hladnu vodu i okretati. Ako se jaje lagano okreće, znači da je mekano kuhano. Ako se okreće s malo otpora, to je znak da je srednje tvrdo kuhano. Ako se ne okreće, jaje je potpuno tvrdo kuhano.

Zaključak

Kuhanje jaja je jednostavan proces, ali za postizanje savršeno skuhanog jaja potrebno je pridržavati se određenog vremena kuhanja. Ovisno o željenom stupnju tvrdoće žumanjka, vrijeme kuhanja može varirati od 4 do 12 minuta. Provjerom jaja nakon kuhanja možete biti sigurni da su skuhana onako kako želite.

  Ocijeni članak!