Treba li jaja držati u hladnjaku?

Trenutno pregledavate Treba li jaja držati u hladnjaku?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 travnja, 2024

Kako pravilno čuvati jaja?

Jaja su jedan od osnovnih sastojaka mnogih jela i važan izvor hranjivih tvari. No, često se postavlja pitanje – treba li jaja držati u hladnjaku ili ne? Ovo pitanje izaziva različite mišljenja među ljudima i ima veze s različitim načinima proizvodnje i regulacijama u različitim zemljama.

Pravila čuvanja jaja u Europi

U Europi postoji općenito prihvaćena praksa da se jaja čuvaju u hladnjaku. To je zbog regulacija i standarda koji zahtijevaju da se jaja skladište na temperaturi ispod 20 stupnjeva Celzijusa kako bi se smanjio rizik od bakterijskog rasta i produžio rok trajanja jaja. U većini europskih zemalja, jaja se prodaju u hladnjaku u trgovinama i preporučuje se da se čuvaju na istoj temperaturi kod kuće.

Pravila čuvanja jaja u Sjevernoj Americi

U Sjevernoj Americi, situacija je nešto drugačija. Tamo nema općenito prihvaćenih regulacija koje zahtijevaju čuvanje jaja u hladnjaku. Jaja se često prodaju na policama u trgovinama i mnogi ljudi ih čuvaju izvan hladnjaka. No, stručnjaci ističu da bi jaja trebala biti čuvana na temperaturi od oko 7 stupnjeva Celzijusa kako bi se spriječio rizik od bakterijskog rasta i očuvala njihova svježina.

Utjecaj temperature na kvalitetu jaja

Temperatura čuvanja jaja ima veliki utjecaj na njihovu kvalitetu. Previsoka temperatura može ubrzati propadanje jaja, dok preniska temperatura može uzrokovati stvaranje kondenzacije na ljusci jaja, što može pogoršati njihovu kvalitetu. Stoga je važno pravilno čuvati jaja na odgovarajućoj temperaturi, bez izlaganja velikim temperaturnim fluktuacijama.

Kako provjeriti svježinu jaja?

Da biste provjerili svježinu jaja, možete koristiti jednostavan test. Potopite jaje u posudu s vodom. Ako jaje potone na dno i leži horizontalno, svježe je. Ako jaje stoji na jednom kraju, ali i dalje dodiruje dno, nije svježe, ali još uvijek je sigurno za konzumaciju. Ako jaje pluta na površini vode, najbolje ga je baciti, jer vjerojatno nije više svježe.

Zaključak

U konačnici, odluka o tome treba li jaja držati u hladnjaku ili ne ovisi o regulacijama u vašoj zemlji i osobnim preferencijama. Ako želite biti sigurni u svježinu jaja i produžiti im rok trajanja, preporučuje se čuvanje u hladnjaku. Bez obzira na to, važno je pridržavati se pravila čuvanja jaja na odgovarajućoj temperaturi kako bi se očuvala njihova kvaliteta i sigurnost za konzumaciju.

  Ocijeni članak!